Гръцка фирма иска да строи жилища в пернишкия квартал Църква

Гръцка фирма иска да строи жилища в пернишкия квартал Църква

Инвестиционно намерение на гръцки гражданин, който желае да строи жилища в Перник, ще трябва да разгледа пернишкият минипарламент на своето заседание, което ще е в четвъртък, 23 февруари. Съветниците трябва да разгледат предложението и да кажат „да“ или „не“ на бизнесмена, който желае да строи жилищни сгради на терена на бившия завод „Пектин“ в Перник.

В община Перник е постъпило заявление от „Формейшън ентърпрайзис“ ЕООД със седалище в София, управлявано от Томас Папакостас. Той иска разрешение за изработване на проект и одобряване на задание за частично изменение на общия градоустройствен план на Перник на мястото, отредено за производствена и складова база на несъществуващия вече завод „Пектин“.

Имотът е с площ 14 826 кв.м и попада в промишлени терени на незамърсяващи производства. Намира се в югозападната част на кв. „Църква“. Промяната на зоната ще подобри средата с изграждане на жилищни сгради и съпътстващото ги обществено обслужване и озеленяване, уверява инвеститорът.

Завод „Пектин“ бе част от индустриалната гордост на Перник като единствен производител на лечебен пектин на Балканския полуостров в годините на социализма. В него са произвеждани и пастьоризирани ябълкови сокове, конфитюри, желета, компоти, шипково брашно, сушени плодове, ракия и др. Приватизиран е през 1997 г.

След смяната на няколко собственици, които разпродадоха машините, съоръженията и комуникациите, през 2017 г. остатъкът от завода е продаден от частен съдебен изпълнител за 356 160 лв.

Постоянната комисия към Общинския съвет „Устройство на територията и инженерна инфраструктура“ е подкрепила проекта, какво ще е становището на целия местен законодателен орган, ще стане ясно в четвъртък.