В Брезник отбелязаха тържествено 150-годишнината от обесването на Васил Левски

В Брезник отбелязаха тържествено 150-годишнината от обесването на Васил Левски

С шествие на учениците от гимназията и тържествен концерт-спектакъл по повод патронния празник на училището, започна отбелязването на 150-годишнината от обесването на Васил Левски в Брезник.

Тържеството по повод 150-годишнината на Апостола започна с тържествено полагане на венци и цветя на паметника на Левски в центъра на Брезник. На тържеството присъстваха кметът на община Брезник Васил Узунов и екипа му, председателят на Общинския съвет Иван Тинков, общински съветници, представители на политически партии, и институции, граждани.

 Ученици от средно училище “Васил Левски” в Брезник застанаха на почетен караул на паметника на Васил Левски. Те бяха облечени в четнически униформи.

Мария Добревска напомни моменти от живота и делото на Апостола и величавата му гибел.

След това, в големия салон на читалището, се проведе концерт-спектакъл, посветен на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски и патронния празник на местната гимназия, която носи неговото име. На него присъстваха освен представители на местната власт на Брезник, общински съветници, директори на училища и детски градини в област Перник. Над 400 човека бяха изпълнили до краен предел залата на читалището.

Изпълненията на учениците на гимназията бяха посрещнати заслужено с много аплодисменти.