Трима болни от туберкулоза за седмица са установени в Перник, твърдят от РЗИ

Трима болни от туберкулоза за седмица са установени в Перник, твърдят от РЗИ

Значително са намалели болните от варицела през изминалата седмица. В община Перник. Регистрираните през този период заболели са 31, при 49 за предходната. Болните са във възрастовите групи: 0-4 г. – 8 деца.; 5-9 г. – 12 деца.; 10-14 г.– 6 деца.; 15-19 г. – 1; 30-39 г. – 3; 40-49 г.– 1. Заболелите са регистрирани в общините: Перник, Радомир и Трън. Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №1 „Миньорче“, ДГ №8 „Изворче“, ДГ №14 „Славейче“, ДГ №2 „Родолюбче“, ДГ- с. Ярджиловци, ДГ- с. Дивотино, ДГ „Ален Мак“- Трън, ПМГ „Хр. Смирненски“, ОУ „Св. Иван Рилски“, X ОУ „Алеко Константинов“, XI ОУ „Елин Пелин“ и V СУ „П. Р. Славейков“ -Перник. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

Намалели са и заболелите от заразни заболявания в областта през изминалата седмица. Констатираните болни са 42-ма, при 54 за предходната седмица.

По-малко са и болните от грип и остри респираторни заболявания. Установените през седмицата заболели са 111, при 117 за предходната.

Единствено незначително са се увеличили болните от скарлатина, които са от община Перник. Регистрирани са 4 болни на възраст-3,5, 7 и 13 години като всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ№1 „Миньорче“, ДГ №8 „Изворче“, ОУ „Св. Иван Рилски“ от  Перник и 16-то ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ също от Перник.

Незначително са се увеличили и заразените с COVID-19 през миналата седмица. Установени са 2-ма болни, при нито един за предходната седмица. Заболелите са дете на 2 г. и жена на 83 г., които се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

Лошата новина е, че за пръв път от началото на тази година през отминалата седмица има значително увеличаване на болните от туберкулоза. Регистрирани са 3-ма болни от община Перник, при 1 за предходната. Става въпрос за 2 жени на 53 г. и 79 г. и 1 мъж на 54 г. Заболелите са от Перник, село Дивотино и Батановци. Те са хоспитализирани са в СБАЛББ Перник.

През седмицата са констатирани и 2-ма заболели от ентероколит, при нито един за предходната седмица. Касае се за дете на 9 г. и мъж на 70 г. от Перник. Заболелите са хоспитализирани в МБАЛ “Рахила Ангелова“ и УМБАЛ „Софиямед“.

От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 72 проверки. Най-много-33,  са проверките, свързани със спазването на забраната за тютюнопушене, а 21 са извършени по писма на МЗ.

И през изминалата седмица здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в региона. Взети са 62 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Министерството на здравеопазването.