Перник отново е домакин на Международния конкурс за млади класически музиканти

Перник отново е домакин на Международния конкурс за млади класически музиканти

Традиционният Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти ще се проведе в Перник в края на месец април. Това ще бъде седемнадесетото му издание, като в предходните две години се провеждаше онлайн, заради пандемията. Паралелно с музикалното събитие се провежда и конкурс за детска рисунка. Организатори на конкурсите е Обединената школа по изкуствата при Двореца на културата, съвместно с Община Перник.

Двете събития ще бъдат официално открити на 28-ми април. От 16 часа ще се открие изложбата с рисунки от конкурса и ще се състои официалната церемония по награждаване на победителите. По- късно от 18 часа ще бъде официалното откриване на XVII- тия Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. По традиция проявата започва с концерт на носителите на наградите на КО „Орфей“ и Духовия оркестър от предишното издание на конкурса.

В почивните дни- събота и неделя ще бъде конкурсния тур с участниците, които са разделени в седем възрастови групи за любители и възпитаници на музикални училища.

Наградата на кмета на Перник Гран при ще бъде присъдена за изключително ярко дарование. Тя е статуетка и парична сума от 1000 лева. Плюшени играчки ще получат най-малките участници. Институт „Сервантес“ и посолството на Кралство Испания у нас предоставят по три специални награди за изпълнение на творби от испански и иберо- испански композитори, също и подаръци. Ще бъде връчен приз за високи педагогически постижения, за клавирен съпровод, награда „Клавирна мечта“.