В ТЕЦ Бобов дол направиха първа копка на огромен фотоволтаичен парк

В ТЕЦ Бобов дол направиха първа копка на огромен фотоволтаичен парк

На тържествена церемония ръководството на ТЕЦ Бобов дол направи символично първа копка за изграждането на фотоволтаичен парк – ФЕЦ Бобов дол.

Соларният парк ще се намира в село Палатово, община Дупница и ще  бъде ситуиран върху бивш сгуроотвал. Модерното съоръжение ще бъде с обща мощност 100 Мв и ще се придружава от батерийно стопанство за съхранение на електрическа енергия. Целта е енергийна трансформация на ТЕЦ Бобов дол с цел подобряване на въздействието върху околната среда.

Изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов дол инж. Любомир Спасов обяви, че целият проект ще струва около 100 млн. лева.

„Трябва да бъде ползвано това, което ни се дава даром и ние го ползваме и ще го ползваме! Ние сме първите, които тръгваме към трансформацията! Решихме със собствени сили да направим това, за което се говори. Тук ще бъде произведен и първият зелен водород“ каза инж. Любомир Спасов.

„Ние искаме да запазим ТЕЦ Бобов дол, да запазим работните места. Проектът за ФЕЦ е нов старт за централата! Който мисли, че ТЕЦ Бобов дол няма да съществува, много греши! Ще съществува!“ заяви Кристина Лазарова, председател на борда на директорите на ТЕЦ Бобов дол и определи проекта като свое дете. Тя сподели, че в началото, когато идеята се е зародила, никой не им е вярвал, че подобен проект може да се реализира в България.

Инж. Любомир Спасов заяви, че с проекта искат да покажат, че въглищните централи могат да се трансформират. „Това не е последното, което правим в нашата централа! На път е и природният газ. Ще има и малка биоцентрала, предстои изграждането на когенерационни газови мощности, което е допълнително производство на електрическа енергия. Изграждаме индустриален парк около централата. Можем да предложим всичко на хората, които ще дойдат в нашия индустриален парк. Ние ще бъдем водещи в енергетиката! Тук ще бъде произведен и първият зелен водород“, подчерта  инж. Любомир Спасов.

Никола Николов от Българска фотоволтаична асоциация пък заяви, че с реализацията на проекта ще се спестят над 2 милиона тона въглеродни емисии.

Председателят на КТ Подкрепа Димитър Манолов и вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов също обявиха единодушната си подкрепа за реализацията на този проект.

„Ще подкрепим всички надеждни алтернативи и всички разумни начини за производство на енергия! , заяви Димитър Манолов.

Огнян Атанасов пък отправи апел да се спре противопоставянето на въглищната енергетика и възобновяемата енергия. По думите му двете не могат да съществуват една без друга. Той посочи, че преди дни представители на ЕК са посетили ТЕЦ Бобов дол и отзвукът е много ласкав.

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски обяви, че от ТЕЦ Бобов дол смятат да превърнат мястото и в индустриален парк.

„Днес е впечатляващ празник. Правим нещо, което никъде другаде не е правено“, заяви инж. Александър Пандурски.

Накрая символично изпълнителният директор инж. Любомир Спасов и Кристина Лазарова символично направиха първа копка на изграждането на фотоволтаичния парк.

„Това не е последното, което правим около нашата централа. На път е и природният газ, ще дойде и той. Ще има и малка биоцентрала, ще бъдат изградени  когенерационни газови мощности, което е допълнително производство на електрическа енергия. Изграждаме индустриален парк около централата. Можем да предложим всичко на хората, които ще дойдат в нашия индустриален парк“, обобщи инж. Любомир Спасов.