Възпитаници на ПМГ направиха ръкописен препис на стихосбирката „Да бъде ден!“ на своя патрон Христо Смирненски

Възпитаници на ПМГ направиха ръкописен препис на стихосбирката „Да бъде ден!“ на своя патрон Христо Смирненски

Четирдесет и двама възпитаници на Природо-математическата гимназия в Перник са участвали в създаването на специално ръкописно издание на известната стихосбирка „Да бъде ден!“ на Христо Смирненски. За това съобщиха от учебното заведение.

В инициативата по повод 100-годишния юбилей на гимназията, носеща името на българския поет, са участвали ученици от пети до дванадесети клас. Освен преписи на оргинални творби от стихосбирката на Смирненски, сред които: „Братчетата на Гаврош“, „Ний“, „Старият музикант“ и др., в изданието са включени и илюстрации към творбите – отново дело на възпитаници на ПМГ.

Ръкописното издание на „Да бъде ден!“ е отпечатано на хартия в 240 броя и качено за безплатно ползване в интернет пространството. Сред инициаторите на идеята е преподавателят по Български език и литература Лозка Симеонова.

Христо Смирненски издава стихосбирката си „Да бъде ден!” през 1922 г. Първоначално книгата излиза в тираж 1500 броя, но поради големия интерес към нея е преиздадена. Стиховете в нея се отличават със сериозна социална ангажираност и осъждат социалните неравенства. Изданието се определя като една от най-успешните и въздействащи стихосбирки на поета.