Новите автобуси в Перник са с акустична система за незрящи

Новите автобуси в Перник са с акустична система за незрящи

Новите автобуси в градския транспорт в Перник вече са обурдвани с автоматизирана акустична пътническа информация за незрящи и слабо зрящи пътници.

При спиране на спирка, чрез външен високоговорител, който се намира при първа врата, се съобщава линията и посоката, в която се движи автобусът. В съобщенията в салона на автобуса няма промяна – те продължават да дават информация за текуща спирка и следваща спирка.

Услугата е реализирана в новите автобуси, които Община Перник закупи. Озвучаването е записано от радиоводещия Николай Александров, който е познат на слушателите на радио „Енерджи“. Иновацията е разработена и внедрена от екипа на ИБИС техници-София и вече бе тествана в София по трамвайна линия 22.

Перник посрещне 2023 година с обновен градски транспорт. Първите модени возила бяха пуснати по по линия №10, обслужваща жителите на квартал „Тева“, а след този район на модерните автобуси ще се радват и пътници по още три линии. Така по общо четирите линии на градския транспорт ще се движат 13 нови автобуса на метан, а цената на билета е 1,50 лв. Новите автобуси са с екологичен стандарт Евро VІ, а като гориво използват компресиран природен газ. Те са оборудвани с климатизация както за водача, така и за пътниците и разполагат с рампа за достъп на трудноподвижни лица и детски колички, както и специализирано място за разполагането им в салона.