Кметът на Перник и още петдесетина социалисти от Перник напускат БСП

Кметът на Перник и още петдесетина социалисти от Перник напускат БСП

Ръководството на пернишката организация, начело с председателя Стефан Кръстев, както и почти цялото ръководство на областната организация- общо около петдесетина човека, напускат социалистическата партия след злополучното заседание на конгреса на партията в събота. Това стана ясно на нарочна пресконференция в централата на БСП в Перник, на която присъстваха: председателят на общинската организация в Перник и заместник-кмет на Общината Стефан Кръстев, председателят на областната организация на жените д-р Татяна Вангелова, кметът на кметство „Изток“, кметовете на Батановци и селата Студена, Мещица, общински съветници, представители на младежката организация на БСП.

„Грубите машинации, нежеланието да се чуят инакомислещите, липсата на каквато и да е вътрешнопартийна демокрация. Баталните сцени, които видяхме, с наети частни охранители, които да спират правоимащи делегати да влизат в залата, които да блъскат с хора, снабдени със съдебни решения за възстановено членство в БСП- такива гледки за нас не са приемливи. Това, което правим днес е израз на солидарност с нашите противоуставно изключени другари. Както нашите двама другари от Перник-  председателят на групата съветници в Перник Ралица Андреева и главният секретар на Община Перник- Мартин Жлябинков, така и с всички други изключени и изгонени по време на конгреса другари. Между тях са и не малка част от хора от младежкото обединение на БСП. Подобна разправа с инакомислещите е абсолютно скандална за една партия, която е лява и която претендира за вътрешно-партийна демокрация. Изключването по снимка, по Фейсбук е запазен прийом на настоящото ръководство на партията. На трибуната имаше и други делегати от област Перник. Избирателно обаче бяха изключени само някои наши другари, с идеята пернишката партийна организация да се уплаши. Колко сме уплашени виждате сами“, заяви пред журналисти Стефан Кръстев.

На въпрос на Днес и утре- при какви обстоятелства пернишките социалисти биха променили мнението си за напускане редиците на партията, Стефан Кръстев отговори категорично: “Единствено и само при незабавна и безусловна оставка на ръководството на партията“. На въпроса- биха ли участвали в друга формация на леви партии, Стефан Кръстев заяви, че това сега не е на дневен ред. Той подчерта, че перничани остават хора с леви убеждения и ще продължат да защитават леви политики. Според него подобни проблеми, както тези в Перник, има и в други организации в страната. Кръстев подчерта, че подобно решение е твърде болезнено за всички и най-вече за онези, чиито живот е бил свързан много години с идеите и целите на БСП.

Стефан Кръстев поясни, че партията напускат и областният лидер на БСП Валентин Петков, заместник-кметът Мирослав Стоицев, който е и член на националното ръководство на партията, кметът на град Батановци, на кметство „Изток“ и на селата Студена, Мещица и още други общо около 50 членове на БСП.