Дванадесетокласниците подават заявления за матурите до 21 февруари

Дванадесетокласниците подават заявления за матурите до 21 февруари

Дванадесетокласниците могат да подават заявления за допускане до държавни зрелостни изпити до 21 февруари.

Тази година задължителните матурите са съответно:

по български език и литература – на 19 май 2023 г. от 8.30 часа

по профилиращ предмет – на 23 май 2023 г. от 8.30 часа

Има и две допълнителни матури по желание. Те ще се проведат между 26 май и 31 май.

От миналата година има промени при матурите. Те вече се полагат на две нива – общообразователно и профилиращо в зависимост как е изучаван даден предмет.

Първата задължителна матура по български език и литература се полага от всички на общообразователно ниво. Втората задължителна матура вече е по профилиращ предмет, изучаван в 11-и и 12-и клас.

Освен познатите досега предмети, физика, химия, биология, математика и т.н., профилиращите предмети, по които може да се полага матура бяха разширени с информатика, информационни технологии, предприемачество, музика и изобразително изкуство.

Преди дни депутатите приеха промяна в Закона за училищното образование, според която, ако ученик не е учил даден предмет, например математика, като профилиращ в 11-и и 12-и клас, то той все пак ще може да положи този предмет на нивото на профилиращ предмет, а не на по-ниското ниво на общообразователен като допълнителна трета или четвърта матура. Така се облекчава кандидатстването в чужбина, защото тежестта на общообразователната матура в балообразуването е по-малка.

Друга промяна от миналата година е, че на матурите тройка се пише вече не за 23, а за 30 точки.

Промените в матурите се наложиха, тъй като миналата година първият випуск по новия Закон за училищното образование стана в 12-и клас. А основа на този закон е профилираното обучение в 11-и и 12-и клас.