Зимата остава в миналото, но в планините ще има много сняг и ще бъде чудесно за спорт, прогнозира синоптик

Зимата ще остане в миналото през предстоящата седмица, съобщи климатологът проф. Георги Рачев, пише „Телеграф“.

Предстои затопляне, което се чувства още от вчера, а днес и в неделя ще продължи. Поне до 20-22 февруари времето ще е по-топло и по-сухо, допълни климатологът.

Градуси

Минималните температури все пак ще останат отрицателни и ще са между минус 3 до 2 градуса, но няма да имат нищо общо с тези от минус 15 от миналата седмица, уточни проф. Рачев. Днес беше последната сутрин с ниски температури, изтъкна той.И допълни, че живакът ще скочи през съботата и неделята до 3-6 градуса, а в четвъртък и петък ще достигне 9-14 градуса.

Валежите ще бъдат малко. В предбалкана и високите котловинни полета ще падне утре малко сняг и дъжд. След това дъжд се очаква във вторник.

Проф. Рачев обясни, че валежите няма да са съществени и със стопанско значение, тъй като ще останем в периферията на антициклона Елизабет, който обхваща цяла Европа.

Ски

Снегът ще бъде достатъчен за ски, подчерта проф. Рачев. В планините времето ще бъде чудесно за туризъм, спорт и отдих.

Ще е студено, но не жестоко. Ще бъде слънчево с много чист въздух, обясни климатологът. Той каза още, че времето е изцяло с агробизнеса.

Захлаждането и сравнително ниските температури през миналата седмица, особено сутрин изцяло възстановиха покоя при есенниците и трайните насаждения, овощните видове, уточни проф. Рачев.

Той беше категоричен, че няма опасност от измръзвания на насажденията. Времето ще е много, много по-топло в сравнение с това, което беше миналата седмица, добави климатологът.