Отново се увеличиха болните от варицела в Перник, твърдят от РЗИ
?????????????????????

Отново се увеличиха болните от варицела в Перник, твърдят от РЗИ

Сериозно са се увеличили болните от варицела в областта през изминалата седмица, след като през предходната те намаляха. През този период са регистрирани 49 заболели, при 39 за предходната седмица. Болните са във възрастовите групи: 0-4 – 20  деца; 5-9 – 23 деца; 10-14 – 2 деца; 15-19 – 1; 20-29 – 2; 40-49 – 1.  Всички болни са от Перник и се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите: ДГ №1 „Миньорче“-Перник, ДГ №8 „Изворче“-Перник, ДГ №9 „Калина Малина“-Перник, ДГ №14 „Славейче“- Перник, СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“ – Перник и ОУ „Св. Иван Рилски“- Перник.

През седмицата няма увеличаване на болните от заразни заболявания, те си остават 54.

Добрата новина е, че намаляват болните от грип и остри респираторни заболявания. Констатираните болни през миналата седмица са 11, при 134 за предходната. През периода заболеваемостта е била 167,29%оо, при средна за страната 132,40 %оо към 05.02.2023 г.

Другата добра новина е, че наполовина са намалели болните от скарлатина в областта. Регистрираните през седмицата болни са 3-ма, при 6 за предходната. Заболелите са деца от община Перник.

Миналата седмица е констатиран 1 болен от туберкулоза. Става въпрос за жена на 72 години от Перник, която се лекува в СБАЛББ Перник.

През периода е регистриран и 1 болен от хепатит С. Става въпрос за мъж, чието заболяване е открито при профилактичен преглед. Той е без оплаквания и проявления.

От РЗИ уверяват, че при всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните от заразни заболявания и контактните лица.

През изминалата седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 93 проверки. От тях 26 са били относно спазване забраната за тютюнопушене. 12 от проверките са свързани със спазването на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

В резултат на упражнения контрол, през седмицата са издадени 2 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

И през  изминалата седмицата Здравната инспекция продължи да извършва мониторинг на питейни води. Взети са 30 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната питейна вода отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.