Идва ли адът за хората с кредити, лихвите тръгват нагоре, колко ще връщаме?…

Идва ли адът за хората с кредити, лихвите тръгват нагоре, колко ще връщаме?…

Лихвите по потребителските кредити тръгват плавно нагоре. Очаква се да се повишат с 5,5- 8,5%. Тази прогноза направи в ефира на bTV кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според последните данни около 2 милиона души са изтеглили потребителски кредит. Такъв кредит се взима за по-сериозни неща като обзавеждане, нов семеен автомобил, ремонт. Има и случаи, в които с него се закърпват дупки в семейния бюджет.

„Най-често се заемат 20 000 лв. като потребителски кредит. Максималният срок, за който може да се изтегли един потребителски кредит, е 10 години. За сравнение, ипотечните кредити могат да се изтеглят за 30-35 години.

Ако, например, вземем заем с една средна лихва в момента 5%, вноската по този кредит в момента ще е около 220 лв. на месец. Ако тази лихва, както са очакванията до края на годината, се покачи с 2% и стане 7,5 – тя ще стане 240 лв. Това означава плюс 20 лв. месечно увеличение“, обясни експертът. Според него няма драматизъм в това, но някои хора могат да го сметнат като поредното покачване на нещо в разходите си.

Ипотечните кредити и лихвите

При ипотечните кредити за януари и февруари мина първата вълна на повишение. „Лихвите по ипотечни кредити се повишиха с между 0 до 0,3 процентни пункта, но да кажем, че това повишение е за тези, които тепърва ще теглят. За хората, които вече имат ипотечен кредит, това увеличение още не се е случило.

И тук няма нищо драматично. Нека вземем за пример – 150 000 лв., което е средна ипотека за България, за 25 години. Потребителите щяха да изтеглят този кредит средно на лихва 2,5 и щяха да плащат 670 лв. на вноска. Ако тези хора изтеглят сега февруари или март, ще имат плюс 0,3 или 700 лв. на месец, което е плюс 30 лв.“, обясни Тошев.

Пазарът на имоти

Кредитният консултант не прогнозира падане на цените на имотите в София, защото тенденцията е да са стабилни в целия свят.

Той обаче видя спадане с още 10% на сделките, защото купувачите не са склонни вече да купуват на всяка цена.