Същинската зима продължава със студ и валежи на места, твърди синоптик

Същинската зима продължава със студ и валежи на места, твърди синоптик

„Ниските температури продължават. В 6.00ч в Перник е -12 градуса. В София на летището се отбелязват -11 градуса, а по яката на Витоша – в населените места Симеоново и Бистрица достигна до -12 градуса. Средната температура е около минус 7-8 градуса в центъра на София.

Температурите днес ще се повишат изключително през деня и в населените места ще бъдат между 4 и 8 градуса по крайните южни райони. Сравнително с 2-3 градуса по-високи температури от нормалните за февруари месец“, заяви синоптикът Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.

„Валежите в неделя ще бъдат съсредоточени главно в западните части от страната. Ще има голяма снежна покривка, главно в западните и югоизточните части от страната ще се задържи. От вторник започва период с повишение на температурите. Отрицателни ще бъдат сутрешните температури, но няма да бъде толкова студено. Максималните ще достигат от 5 до 10 градуса през деня с мъгли в сутрешните часове. Ще минават облачни вълни в следобедните часове през следващата седмица много бързо, но валежи не се очакват“, посочи Янков.

Синоптикът отбеляза, че съботният ден ще бъде подходящ за всички любители на планинските спортове и за туризъм, но неделя следобед ще започнат валежи в планините и в западните равнини. Той подчерта, че отрицателните температури ще създават проблеми по пътищата и апелира високите скорости по магистралите да бъдат ограничени.

„Не се очакват силни ветрове. Чувствителното затопляне в дългосрочен план ще започне от 18-19 февруари. В София температурите ще достигат 9-10 градуса, а в населените места в южните части – до 15-16 градуса. Това ще бъде кратко и последните 10 дни от февруари отново ще има снеговалежи с понижение на температурите. В дългосрочен план зимата няма да си отива“, каза Янков.

Според него опасността от лавини е реална, тъй като интензивният сняг през изминалите дни беше съпроводен от силни ветрове и се създават условия за натрупване на сняг по склоновете, ръбовете и върховете на планините. Това е много опасно заради козирките, които се образуват от навяванията на снега, които много лесно се активизират и могат да създадат проблеми на скиорите. Янков изтъкна, че по пистите с обозначена маркировка не се очакват лавини.

„На Балканите температурите са високи, пролетни. В нашите южни съседи температурите ще бъдат между 10 и 15 градуса през почивните дни. По цялото Средиземноморие температурите се движат между 10 и 15 градуса, в Рим – между 12 и 14, Мадрид – между 10 и 12. В Западна Европа също ще бъде сравнително топло с обичайни температури за този сезон – между 8 и 11, градуса без валежи“, уточни Янков.