Пернишкият младежкия театър „Мускетарите“ с премиера на „Домът на Бернарда Алба“

Пернишкият младежкия театър „Мускетарите“ с премиера на „Домът на Бернарда Алба“

Младежки театър „Мускетарите“ към Общински драматичен театър „Боян Дановски“ с ръководител Ваня Михова имат днес премиера. На голямата сцена довечера от 19 часа публиката ще може да види спектакъла „Домът на Бернарда Алба“ от Федерико Гарсия Лорка.

Пиесата е считана за един от шедьоврите на испанския поет и драматург. Тя е класическа драма за репресията, прелъстяването и предателството в семейство без мъже, където животът на жените се определя от строги културни и социални табута. След смъртта на съпруга си, Бернарда Алба налага осемгодишен траур на своите пет неомъжени дъщери, като ги обрича на ненавистно съжителство в мрачната семейна къща. Нагнетяваното напрежение ескалира в потиснати желания и страсти, насилие, лудост и смърт. Това е спектакъл за сблъсъка между личността и обществото, между личните копнежи и потребности и обществените изисквания, отправени към отделния индивид.

„Домът на Бернарда Алба“ на Лорка е разказ за потиснатите страсти, човешката жестокост, за любовта и свободата като непостижими състояния.

Повторното представление ще бъде на 27 март за Световния ден на театъра.