И пожарникари от  Перник заминаха за Турция в помощ на пострадалите от земетресението

И пожарникари от  Перник заминаха за Турция в помощ на пострадалите от земетресението

Трима пернишки пожарникари има във втория спасителен  екип,  изпратен вчера от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, които ще оказват  помощ на турските си колеги за справяне с последствията от земетресението. Двадесетте спасители и доброволци, сред които освен пернишки огнеборци, са включени и техни колеги от Благоевград и Кюстендил, се присъединиха към българския модул, който започна работа на територията на провинция Адъяман, съобщават от пресцентъра на МВР. Транспортът на втория екип бе осъществен със съдействието на българските ВВС. Общият брой на служителите на ГДПБЗН, които са на територията на Република Турция, достигна 78 човека с 18 единици специализирана техника и спасително оборудване.

Очаква се в близките дни още 30 медици – спешни лекари, травматолози и медицински сестри да заминат за опустошената от земетресения Турция, съобщи Министерството на здравеопазването. Те са доброволци.

Екипът на МЗ е в постоянна комуникация с ресорните власти в Република Турция, от които българското здравно министерство очаква актуална информация за необходимостта от изпращане на специализирана медицинска помощ, съобщават оттам.

Специалистите са от ключови структури като ЦСМП София, УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и Специализираната болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“. Екипът може да окаже високоспециализирана помощ както в местни лечебни заведения, така и в полеви болници.

Възможно е в събота да има още един или два полета до Адана. Така ще бъде сменен екипът спасители на Столичната община, който замина в деня след земетресението в Турция. Вероятно с тях ще се върнат и първите спасители на Българския Червен кръст. За тези полети се очаква допълнителна заявка.

Жертвите на разрушителното земетресение на турско-сирийската граница и последвалите вторични трусове надхвърлиха 15 000. На този фон надеждите да бъдат намерени още оцелели намаляват с всеки изминал час, предаде ДПА.