Снимка на Гоце Делчев като дете пази пернишкият Държавен архив

Снимка на Гоце Делчев като дете пази пернишкият Държавен архив

На 4 февруари 1872 г. (23 януари ст.стил) е роден ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ (Георги Николов Делчев) – виден български революционер, основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети.

Държавен архив- Перник съхранява снимка на Гоце Делчев като малък, съобщават от институцията. Снимката е на Никола Делчев (баща на Гоце Делчев) с внучетата Гоце и Никола, съхранявана в Родов фонд Пееви в Държавен архив – Перник. Датирана е 1917 г. и има надпис на гърба: „Подарявам лика си заедно с внучетата: Гоце и Никола на милото ни семейство Пееви за спомен. Никола Делчев“.

Възпитани в дух на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, Гоце Делчев, Пейо Яворов и Георги Пеев остават в историята като значими фигури в борбата за освобождението на българите, останали извън границите на България след Берлинския конгрес. Гоце Делчев е кум, а Пейо Яворов – шафер на сватбата на Мария и Георги Пееви от Трън. Фондът съдържа още кореспонденция между семейство Пееви и Руша (сестра на Гоце Делчев).

Снимката е включена в сайта „Гоце Делчев (1872-1903) архивни документи“ на Държава агенция „Архиви“ от платформата „Архивите говорят“. http://gd.archives.bg/