Пернишкото 9-то училище с рекордни продажби на изработени сувенири за Сурва

Пернишкото 9-то училище с рекордни продажби на изработени сувенири за Сурва

Рекордни продажби от ръчно изработени сувенири са направили по време на МФМИ „Сурва 2023“ учениците от 9-то СУ „Т.Ненков“ в Перник. По традиция училището има свое ателие в работилницата за маски, която отваря врати в дните на фестивала в Общинския младежки дом в Перник. Възпитаниците на училището предлагат там сувенири, свързани с маскарада, които са изработени в Клуба по приложни изкуства, керамика и стъкло с ръководители Борислава Бориславова и Емануил Врангов.

Група гости на фестивала от Великобритания са били много впечатлени от красивите творби на учениците и са направили най- много покупки, а продадените сувенири са на обща стойност 600 лева, съобщи директорът на училището Марин Никодимов.

Той уточни, че ателието по приложни изкуства към училището е уникално не само за нашия регион, но и в национален мащаб. Ръчно изработените сувенири, както и изделията от стъкло и керамика, са изключително красиви и винаги предизвикват интереса и възхищението на хората.

Със събраните средства от продажбите ще бъдат закупени нужните материали за работата на ателието.

Директорът на 9-то СУ уточни още, че учениците са участвали в детския маскарад „Сурвакариада“, но са били различни от всички останали групи, тъй като и облеклата и аксесоарите са били лично изработени от тях самите.

В училището професионалните направления са шивачество и металообработване, затова е било решено маскарадната група да участва с лично изработени костюми и звънци.