290 свободни работни места предлага трудовата борса в Перник в зимен сезон
Forklift Repairing Lifting System. Caucasian Worker Fixing the Machine.

290 свободни работни места предлага трудовата борса в Перник в зимен сезон

Въпреки че сме зимен сезон, когато по традиция свободните работни места намаляват, предлаганите на трудовата борса в Перник, през изминалата седмица, отново се увеличиха. Така свободните места станаха 290. Добрата новина е, че се увеличиха и  предлаганите свободни места за безработните висшисти  и към момента те са 31.

В момента на трудовата борса в Перник  са актуални предложенията за работа на 20 работници за рециклиране на отпадъци за София, 10 машинни оператори за Перник, 11 продавач-консултанти за Перник, 20 общи работници за Перник, 10 заварчици също за Перник, 10 сътрудници социални дейности за Перник.  Миналата седмица се появиха предложения за работа на 10 монтажници на електрооборудване и 10 шофьори на тежкотоварен автомобил за София

 Освен това, през отминалата седмица на трудовия пазар в Перник се търсеха още: лекари, фелдшери, бармани, готвачи в заведение за бързо хранене, салонни управители,  заготвители на активна маса, шлайфисти, електрозаварчици,  оператори  на  преса,  бояджии промишлени изделия,  служители на гише в пощенска станция, касиер в съобщенията, пощенски раздавач, шофьори на товарен автомобил, лаборанти, биолог, химик-аналитици, шофьори на автобус, общи работници,  счетоводител, началници-смяна, ветеринарен лекар,  оператори на робот, машинни оператори, машинни оператори фармацефтични продукти, техници-механици, снабдител-доставчик, оператори на пътно-строителни машини, водачи на мотокари, работници за обслужване на спомагателни съоръжения, счетоводител-оперативен, мърчандайзери продажби, кранисти, дефектоскописти,  машинни оператори, работници сглобяване на детайли,  учител по БЕЛ, учител в занималня, обслужващ на бензиностанция, санитари, главен експерт, електромонтьори, контрольори по качеството, оператори на пещи за производство на стъкло,  работници в строителството, монтажници на метални конструкции, магистър-фармацефт и ръководител на аптека, възпитател, обслужващ работник в промишлено производство,  полировач на метал, технически сътрудник, психолог, чистач-хигиенисти, консултанти,  шивачи на обувки, пакетировач, пазач,  медицински сестри, арматуристи, шивачи, бродировачи, заварчик, учител в занималня.

През изминалата седмица на трудовия  пазар в региона преобладаваше търсенето на кадри за производството, а след тях и за обслужващите дейности. Практиката  до сега показва, че обикновено в зимния сезон свободните работни места намаляват. Въпреки това, в пернишки регион в този сезон пазарът на труда е много активен. Доказателство за това е фактът, че  предлаганите свободни места ту се увеличават, ту намаляват, но  през последните две седмици те се увеличават. В сравнение със същия период на миналата година, сега предлаганите свободни места за безработни висшисти са много повече. Прави впечатление, че в средата на учебната година се търсят преподаватели.

И през миналата седмица се запазва тенденцията  хората със средно и по-ниско образование да имат по-големи шансове да си намерят работа. На тях Бюрото по труда в Перник предлага 259 свободни места и 31 за безработни висшисти.