Партиите не се споразумяха, ЦИК ще назначава и пернишката РИК

Партиите не се споразумяха, ЦИК ще назначава и пернишката РИК

Съставът на Районната избирателна комисия (РИК) в Перник ще бъде определен от Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация след проведените днес консултации между областния управител Людмил Веселинов и политическите партии и коалиции.

От институцията припомнят, че съставът на РИК за райони с до девет мандата, какъвто е и 14-ти Пернишки избирателен район, е от 13 членове. Разпределението между партиите и коалициите е съответно: коалиция ГЕРБ/СДС – 4 членове, коалиция „Продължаваме промяната“ – 3, ДПС – 2, коалиция „БСП за България“ – 1, коалиция „Демократична България – обединение“ – 1, коалиция „Български възход“ – 1. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

За председател на РИК – Перник бяха предложени Румяна Петрова от ГЕРБ/СДС и Галина Никодимова от ДПС. За заместник-председателското място кандидатурите бяха на Ирина Михайлова от коалиция „БСП за България“ и Донка Ваташка от „Възраждане“. Постъпиха и две предложения за секретар на комисията – това на Анастасия Соколова от „Продължаваме Промяната“ и на Галина Никодимова от ДПС.

В хода на разговорите партиите не постигнаха консенсус относно състава на РИК и документите бяха изпратени в ЦИК, която ще излезе с решение.