В Трън за трети път се проведе зимен маскараден празник

В Трън за трети път се проведе зимен маскараден празник

В Трън се проведе третото издание на  зимния маскараден празник, по инициатива на Народно читалище „Гюрга Пинджурова – 1895 г.“ и Община Трън.

В празника в пограничния град взеха участие няколко маскарадни групи. Сред тях бяха: малките сурвакарчета   от град  Трън, които на 27 януари дебютираха на Детската Сурвакариада в Перник по време на МФМИ „Сурва“ –Перник 2023г; детската сурвакарска група при НЧ „Пробуда-1922 г“ в село Драгичево- община Перник; Сурвакарската група към кметство Църква- община Перник. Гостуваха и бабугерите от  Долната маала на град Разлог, област Благоевград.  Най-атрактивният участник беше първия чауш Васил Стоянов, наследник на Борис Стоянов и традициите на град Разлог.  Те от поколения  предават едни от най-мистичните и колоритни български обичаи,  богатството, традицията, занаята на рода и емоцията на селището.

Кметът на Община Трън Цветислава  Цветкова поздрави участниците в  маскарадния празник, жителите на общината и гостите. “Маскарадните игри в Трън са били част от традиционната българска маскарадна обредност, която е имала хилядолетна традиция. Тя до принася за съхранението на българските традиции и обичаи. Символиката на игрите с маски изразяват пролетното събуждане на природата, а посланията им са насочени към прогонването на злите сили и пожелания за здраве и плодородие. Празниците са онези събития, които ни дават надежда, че животът ще бъде по-добър и ще запазим живи българските традиции, за да пребъдем като народ, защото там, където традицията е жива, коренът не съхне“, заяви Цветислава Цветкова.

Участващите в празника сурвакари, преминаха, водени от кмета на Трън, през центъра на града.

След това всяка група дефилира самостоятелно като представиха местни обичаи.

Всички участници в зимния празник получиха от кмета на Трън грамоти.