Проф. Георги Рачев шокира с прогноза: „Момиченцето“ в Тихия океан ще побърка времето през 2023 година

Проф. Георги Рачев шокира с прогноза: „Момиченцето“ в Тихия океан ще побърка времето през 2023 година

„Момиченцето“ в Тихия океан ни показва, че 2023 година ще счупи топлинни рекорди. Глобалното затопляне не е толкова страшно колкото се опитват да го изкарат. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в интервю за „Стандарт“.

– Проф. Рачев, имаме една от най-топлите зими през последните няколко години. На какво се дължат нетипично високите температури през декември, януари, а може би дори и през февруари?

– Прогнозата беше за топла зима и то с градус-градус и половина повече от нормалното. Ние в момента наблюдаваме зима, която на фона на топлите зими от 2000 година насам, е още по-топла, дори спрямо съвременните норми в периода 1990-2020 година. И ако така върви, има много голяма вероятност да се окаже, че това е най-топлата зима откакто има метеорологични наблюдения в България, като си съперничи със зимата от 2005-2006 година.

Тогава положителната аномалия на температурата, сумарно събрана за декември-януари-февруари, бе 10,5 градуса. Ако сравним сегашното състояние на аномалията – 3,5 градуса през декември, 5,5 градуса през януари, то е почти сигурно, че ако февруари е нормално топъл – около градус над нормата – то зимата на 2022-2023 година ще се окаже най-топлата.

На какво се дължи това? Факторите са много, оказват влияние не само върху България и Балканския полуостров, но и на целия континент. Още повече, че Северното полукълбо, така нареченото индустриално или сушаво полукълбо, се затопля с много бързи темпове. И преди е било топло – дори наскоро с моя колега доц. Пенков говорихме, че през далечната 1902 година януари е бил изключително топъл – с повече от 4,5 градуса повече от нормалното. И са излезели пчеличките – а това го знаем, защото тогава хората са описвали тези неща. През 1902 година въобще не е можело да се говори за антропогенно влияние.

Тоест това е един естествен процес на затопляне, който съществува на Земята и е силно припокрит в днешно време от човешката дейност. Така че нас ни очакват все по-топли и по-топли години поради простата причина, че ние пряко, волю или неволю, оказваме влияние върху затоплящата се атмосфера. И това не е толкова страшно – въпросът е, че затоплянето е много бързо.

Такова бързо затопляне не е имало досега в климатичната история на Земята. Винаги съм преподавал, че климатичните промени се случват бавно, в рамките на столетия, дори хилядолетия, а тук нещата се случват в рамките на един човешки живот. Всичките години след 2000-ата, с изключение на 1999 година, са с повече от 0,5-1 градуса по-топли от доиндустриалния период.

Това вече не може да е случайност,  когато говорим за цели 20 години, това вече е климатично значимо и достоверно. В резултат на нашата човешка дейност, а може би и на природни фактори, светът става по-топъл – и особено Северното полукълбо, и особено Северният ледовит океан, включително Сибир и Гренландия.

– През лятото с Вас направихме интервю за горещините, които заляха цяла Европа, сега говорим за топлата зима, която донякъде радва европейците, защото сметките им за отопление са по-ниски. Но какво лято да очакваме тази година с толкова топла зима?

– Ако погледнем аномалиите на температурите, то ще видим, че през лятото в България те са възможно най-малки. Докато в Западна Европа аномалиите бяха крещящи и бяха съчетани с малко валежи.

В резултат на това се оформи много засушлив период и бяха отбелязани екстремно ниски нива на големите западноевропейски реки. Но в целия Балкански полуостров, не само в България, се затопля главно през зимата с повишение на температурите и до известна степен през лятото. Докато преходните сезони, особено пролетта, са с разнопосочен знак. Което означава, че сме много далеч от пълното разбиране на климатичната система и какво ни очаква. Стресиращото е бързината, с която се случва всичко това

А ето и една прогноза, която битува сред нас, климатолозите – очакваме 2023 година да бъде много топла като средни стойности за целия свят, включително за Северното полукълбо.

Едно от основните доказателства за сериозността на тези очаквания е фактът, че трета поредна година в екваториалната част на Тихия океан се проявява едно голямо природно явление, което в момента се нарича “la niña” или в превод от испански – „момиченцето“.

Около десетки милиона квадратни километра океанската вода е с температура градус-градус и половина по-ниска от обикновено. Студената фаза на това явление се задържа вече трета година, а това е наблюдавано само 3 пъти досега в историята на измерванията. Следователно през април се очаква “la niña” да изчезне и на нейно място да се прояви положителната, топлата фаза „el niño” – или „момченцето“. Това би означавало топла океанска вода с температура над 1-2 градуса повече от нормалното и съответно по-топъл въздух над водата. Което със съвременната тенденция за затопляне ще доведе до стойности на глобалното затопляне от над 1 градус.

А това означава, че е напълно възможно 2023 година да стане най-топлата година откакто се водят метеорологични наблюдения и да отнеме палмата на първенството на 2016 година.

– А как тези топли зими и въобще по-високите температури влияят на туризма, защото виждаме– не само у нас, а и в цяла Европа се опитват да привлекат с изкуствен сняг скиорите. Такава ли ще е вече тенденцията?

– Няма такава тенденция, просто тази есен и най-вече зимата се оказа, че е не само топла, но и няма снегове. А това е така, защото такава беше атмосферната циркулация. В Алпите на много места нямаше снегове и се наложи някои курорти да отворят доста по-късно, тъй като там пистите са на много по-ниска надморска височина в сравнение с нашите. Ние сме едно прекрасно кътче в най-южната част на Европа, което дава възможност за ски – и то над 2000 метра. Та това не е тенденция, защото се случва може би за пръв път толкова късно да не се е образувала снежна покривка. Казах Ви – необходими са 10-20 години, за да може едно явление да се определи като климатична тенденция. А колкото по-топло става, толкова повече валежи има – така че не ни грози опасност от изчезване на зимния туристически сезон.

Ние сме много южна държава и не винаги снежната покривка е много сигурна през цялата зима. Важно е обаче да отбележим следната тенденция от последните 7-8 години – зимният сезон се удължава.

Пролетта е малко по-хладна и за поредна година казвам, че на Великден може спокойно да караме ски – вярно, на височина над 2000 метра. Но и март е прекрасен за зимни спортове, та дори и април. Това е тенденцията, която може да се утвърди и през следващите години.

Така че глобалното затопляне не е толкова страшно колкото се опитват да го изкарат – в повечето случаи ефектът от глобалното затопляне е положителен, а не отрицателен, макар че има и негативни черти.