За втори път Перник ще е домакин на конвенцията на ФЕКГ през 2024г.

Перник за втори път ще бъде домакин на конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). Това обяви на среща с кмета Станислав Владимиров президентът на организацията Ларс Алгел, който гостува в Перник за 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

Конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове се е състояла в Перник през 2004 година.

Оттогава досега фестивалът се е развил изключително много, каза Ларс Алгел и обяви, че 20 години по-късно, през 2024 година ФЕКГ отново ще заседава в Перник.

Федерацията на европейските карнавални градове е основана през 1980 г. в Люксембург и в нея членуват предимно европейски страни, между които Гърция, Словения, Дания, Швеция, Хърватия, Португалия, Франция, Малта. Градовете – членове на ФЕКГ организират провеждането на народни празненства, карнавали, маскаради или паради, които отразяват автентичната народна културна идентичност.

Членове от България са градовете Перник, Габрово и Ямбол. През януари 1994 г. Перник става асоцииран член на ФЕКГ със седалище Амстердам, Холандия, с президент барон Хенри Ван Дер Кроон.

От 1 януари 1995 г. Перник е 43-тия член на ФЕКГ. В периода 23-30 май 2004 г. градът е домакин на 24 конвенция на Фондацията под патронажа на президента на Република България Георги Първанов. Благодарение на защитения международен авторитет на Перник като карнавална столица на България, от 23 до 30 май 2004 г. градът приема 137 представители на 23 страни от четири континента, припомниха от Държавен архив- Перник.