Църквите закъсаха сериозно със сметките за ток, искат от КЕВР да плащат като битови потребители

Църквите закъсаха сериозно със сметките за ток, искат от КЕВР да плащат като битови потребители

Светият Синод поиска с декларация до Комисията по енергийно и водно регулиране църкви и манастири да плащат сметките за ток по тарифите за битовите потребители. Мотивите са, че храмовете изпитват сериозни материални затруднения.

В столичния храм „Рождество Христово“ са платили близо 3,5 хил. лв. сметки за миналия отоплителен сезон. Отец Симеон споделя, че вече изпитват затруднения за плащането им.

„За един храм, който е сякаш едно домакинство. Площта, която има храмът, е около 200 квадрата, а отоплението, което използваме, е подово, на ток и не се изключва заради хората, които идват за служба“, допълни той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според енергийни експерти, ако църквите и манастирите се отчитат като битови потребители, сметките им ще бъдат двойно по-ниски спрямо тези, които плащат в момента.

Високите сметки за ток са причината да се спре отоплението на криптата под храм „Рождество Христово“, където е обособено и място за неделното училище, което посещават децата в района.

„В момента не го отопляваме с нищо, въпреки че системата я има, но не я пускаме заради високите сметки. Ако е много студено, се ползват други източници, като духалки и радиатори“, каза отец Симеон.

От Комисията за енергийно и водно регулиране заявиха, че предстои да бъде обсъдено искането на Светия синод за преминаването към битов ток.