С рекорд завърши 29-ото издание на фестивала „Сурва“ в Перник

С рекорд завърши 29-ото издание на фестивала „Сурва“ в Перник

Заместник-кметът на Перник Стефан Кръстев закри 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 г. Той благодари на участниците, журито, гостите и спомоществувателите на фестивалната проява, сред които Министерството на културата и Националния фонд „Култура“. Кръстев отчете, че тазгодишното издание на събитието е постигнало рекорд с присъствието на над 10 000 участници от България и чужбина по време на трите фестивални дни, над 300 000 са били гостите, които Перник посрещна в трите фестивални дни. Кметът на община Перник Станислав Владимиров пък заяви, че е изключително горд с един друг рекорд на „Сурва 2023“ – над 2500 участници в детските и младежки дефилета на „Сурвакариада“.

В неделя стана ясно, че фестивалът ще отбележи своето 30-годишно издание догодина, а Перник за втори път ще бъде домакин на Конвенцията на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). Това обяви самият президент на организацията Ларс Алгел на среща с кмета на Перник Станислав Владимиров. Първото домакинстване на подобен форум в миньорския град се е състояло през 2004 г.

„Сурва“ 2023 г. по традиция завърши с празнични илюминации и фолклорна програма с изпълнения на квартет „Славей“ и народната певица Лилия Семкова.