Втори ден Перник е завладян от магията наречена Сурва

Втори ден Перник е завладян от магията наречена Сурва

Втори ден Перник е завладян от ритъма на чанове и хлопки. Хиляди сурвакари, кукери и джамали вече преминаха през фестивалното дефиле, а денят едва е преполовил.  Магията на най-големия маскараден фестивал в Европа е запленила и сурвакари, и перничани, и гостите на града ни.

Към 10.30 ч днес влизането в Перник през надлез Хумни дол беше затруднено от стотиците автомобили, които идваха от цялата страна. Благодарение на бързата реакция на пернишката полиция, не се получи задръстване на кръстовището на „Пашов“ и не се стигна до инциденти, които да помрачат настроението.

Над 4000 участници от 53 маскарадсни групи от България и 15 чуждестранни групи ще дефилират пред перничани и гостите на града днес. За първи път на фестивала ще се представи кукерска група ”Песяци”-с. Широка лъка.  Денят бе открит от сурвакарската група на гр. Земен и ще продължава със сурвакари, мечкари, кукери, бабугери, джамалари , старци, дервиши и джамали от цялата страна.

Община Перник беше помислила и за любителите на кънки на лед. За тях ледената пързалка предоставяше възможност за приятни емоции.

Въпреки мразовития ден, стотици бяха дошли да се порадват на феерията от багри и костюми и да се докоснат до внушителните маски и ликове.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“ под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“, „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022 г.“