EК проверява за нарушения по схемата за отстъпка при горивата в България

EК проверява за нарушения по схемата за отстъпка при горивата в България

Европейската комисия започна процедура срещу България, която да установи дали схемата за компенсация на цената на горивата с 0,25 лева за литър, която действаше до скоро, нарушава правилата на общността, съобщават от Брюксел. Опасенията са, че мярката е дискриминационна и непропорционална, нарушаваща основни принципи на единния европейски пазар, показват първите анализи на комисията.

През лятото на 2022 година България въведе отстъпка от 0,25 лева за литър гориво с цел намаляване на тежестта от високите енергийни цени върху потребителите. Но тази мярка важеше единствено за хората с регистрирани на територията на България леки автомобили, мотоциклети и мотопеди, не и за регистрираните на територията на друга държава от ЕС превозни средства.

Според медийни публикации Румъния е подала жалба до Брюксел за нарушението на правилата.

Отстъпката вече не се прилага, а в Народното събрание все пак подготвиха схема за подкрепа на уязвими групи, която предвижда отстъпка за цената на горивата и ползването на обществен транспорт. Тази мярка ще се финансира със средствата от печалбите на компании, които работят с руски петрол у нас.