Четири изложби бяха открити в първия фестивален ден

Четири изложби бяха открити в първия фестивален ден

Традиционната художествена изложба „Сурва Арт“ може да бъде разгледана в галерия „Любен Гайдаров“. На откриването й присъстваха пернишки творци и гости от ФЕКГ. Три от изложбите „Да споделиш маскарад“ – дарение на президента на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон, „Сурова в Брезнишко“ и музейната колекция на Художествена галерия – Перник могат да бъдат видени в дните на фестивала в сградата на Минната дирекция. Те бяха открити от кмета на община Перник Станислав Владимиров и областният управител Людмил Веселинов, осъществяването им в краткото време след придобиването на сградата от държавата бе плод на общите усилия на много институции и творци.

Станислав Владимиров заяви, че връщането на Минната дирекция е едно от големите постижения на перничани в последните години. „Сградата ще е отворена за всички, които искат да разгледат не само тези изложби, но и уникалния й интериор“, каза още Владимиров.

„Изключително съм радостен, че тази емблематична за Перник сграда вече е достъпна за перничани и гостите на града и се превръща в пространство за изкуство“, каза областният управител.