С научна конференция „Маски, фестивали, музеи“откриват „Сурва 2023“

С научна конференция „Маски, фестивали, музеи“откриват „Сурва 2023“

За 27-ми пореден път Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ ще бъде предхождан от научен форум. Това съобщиха от община Перник.

Организатор на научната конференция е Регионалния исторически музей.

Темата, отново избрана след дискусия между участниците в миналогодишното ѝ издание, е: „Маски, фестивали, музеи“.

Заявени за участие във форума са 19 доклада. Научен ръководител на конференцията отново ще бъде изкуствоведът, културолог и траколог проф. Иван Маразов. Доц. Петко Христов от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките ще бъде модератор на събитието.

Изследвания и научни обобщения в областта на маскарадните игри ще представят учени, изследователи и музейни специалисти предимно от страната. Участие в програмата ще вземе и проф. Биляна Дойчинович от Белградския университет, която ще представи свой доклад на тема: „Маските в модерната литература“.

На форума ще бъде представен сборник с научните доклади от провелата се миналата година конференция на тема: „Лицата зад маските“.

Научният форум „Маски, фестивали, музеи“ ще бъде открит утре, 27 януари от 10:00 ч. в Конферентната зала на Двореца на културата.