С емоционален зрелищен спектакъл беше открит официално XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023

С емоционален зрелищен спектакъл беше открит официално XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023

Зрелищният спектакъл „Завръщането“ даде старт  на тазгодишното издание на един от най-големите маскаради в Европа. Феерия от звук и светлина пренесе гостите на официалното откриване на XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 в атмосфера на мистика.

Президентът на Република България Румен Радев, кметът на община Перник Станислав Владимиров и президентът на ФЕКГ Ларс Алгел запалиха огъня на Сурва, който ще гори в трите фестивални дни, за да събира малки и големи около красотата на традицията.

„Сурва надделя над злото и победи“, заяви президентът Румен Радев и добави, че  няма сила, която да спре Сурва. Президентът Радев, който е и патрон на „Сурва“ каза още, че този фестивал не е само настроение и дух, но и невероятен мост, който свързва народите. „Който мисли, че родните традиции угасват, нека дойде в Перник – да види ентусиазма и вълнението на младите, добави Румен Радев. Той се обърна към кмета на община Перник Станислав Владимиров и към множеството доброволци, които организираха този празник и дадоха шанс отново да се докоснем до него и изрази благодарността си към тях. „Продължавайте все така да ни зареждате с дух, настроение и вяра. Да гоните надалече караконджули и зло. Да бъде благоденствие! На добър час“, заключи  Румен Радев.

„Нашата Сурва отново е тук! Хиляди чанове ще зазвънят още тази вечер. Хиляди маски ще видите на нашия площад. Зад страшните маски се крият огромни усмивки и добро. Тези маски са микс от традиция и настояще. Тези звънци, които млади и стари носят пренасят традицията в бъдещето. Хилядите участници, които дойдат в Перник ще изгонят злото и ще донесат доброто. Защото то ни е много нужно сега“, каза кметът Станислав Владимиров. Той добави, че всички те ще донесат такава енергия, която ще се пренесе в цяла България, ще ни сплоти, ще ни обедини. „Сурва“ е фестивалът на фестивалите. Всеки, който усети магията на този фестивал, ще я отнесе в дома си. И съм сигурен, че догодина пак ще се върне. Тук, в нашия град“, заяви кметът на Перник.

Президентът на ФЕГК Ларс Алгел си спомни първото си идване в Перник преди почти 20 години. „През 2004 г. Перник се състоя конвенцията на ФЕКГ и коментира, че от тогава фестивалът се е развил изключително много. През 2024 г., 20 години по-късно Перник отново да бъде домакин на конвенцията на ФЕКГ“, обяви президентът на организацията.  „Сурва ни е по-нужна от всякога, за да свързва хората от различни култури“, каза още Ларс Алгел.

Старт на спектакъла дадоха група тъпънджии към АНПТ „Граовска младост“, които приковаха вниманието на публиката към сцената. С огнено шоу танцьорите на „Нов цирк“ запалиха по изключително атрактивен начин огънят на Сурва, върху Мемориала на миньорския труд. Спектакълът продължи с изпълнение на очарователните танцьори от пернишката формация Dance Squad, които направиха модерен прочит на български народни танци. Един от гвоздеите на вечерта бе изпълнението на певиците на ансамбъл „Пирин“ представено заедно с Мирослав Петков – DJ Mascota и D-Trax. Ефектен бе и завършекът на вечерта. Зрителите с притаен дъх наблюдаваха грандиозно шоу, което съчета 3D mapping, звук, светлина и пироефекти, за да разкаже за вечната битка между доброто и злото.

Официалното откриване бе излъчено, чрез живото излъчване във Facebook страницата и YouTube канала на фестивала, Канал Струма и интерактивната телевизия на VIPNET – Pernik. По този начин хиляди зрители от всички точки на света съпреживяха магията на Сурва.

Водещи на церемонията бяха Мариана Попова и Веселин Плачков.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“ под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“, „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022 г.“