Стартира XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023

Стартира XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023

Първият фестивален ден на XXIX  МФМИ „Сурва“ 2023 започна с празнично настроение и цветове. Над 700 маскирани ученици от 21 училища изпълниха с шум и настроение централната градска част, която се превърна в сцена на традиционното младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“. Облечени в кожи и надянали страховити ликове и маски, младежите с много емоция, вълнение и любов пресъздаваха автентичния обичай, който се предава от поколение на поколение.

 След десетилетия прекъсване на сурвакарската традиция в Трънско, своя дебют направи и сурвакарската детска група “Преличотине“ от град Трън. Тя е групата с най-малките сурвакари, като най-малкият член е на 3 годинки, но има и на 3.5 и на 4 годинки. Най-важното е, че красивите им маскарадни костюми са изработени от родителите на малките сурвакари.

„Радващо е, когато виждаш толкова много млади хора, които носят традицията на Сурва в сърцата си. Това прекрасно дефиле показва, че Сурва е жива и  вечна“, каза кметът на община Перник Станислав Владимиров, който откри  официално събитието.

Всички ученически сурвакарски групи в младежката фиеста получиха специални подаръци от общинската администрация и бяха отличени с грамоти за атрактивното си участие. Водещи на програмата бяха талантливите възпитаници на ДЮТ „Мускетарите“ към ЦПЛР – ОДК Перник.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“ под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022 г.“