241 свободни работни места се предлагат на трудовата борса в Перник

241 свободни работни места се предлагат на трудовата борса в Перник

С 11 намаляха предлаганите на трудовата борса в Перник свободни работни места през изминалата седмица.  Така свободните места станаха 241. Само с 2 по-малко са  предлаганите свободни места за безработните висшисти  и към момента те са 17.

В момента на трудовата борса в Перник  са актуални предложенията за работа на 10 обслужващи работници в промишлено производство за Перник, 20 работници за рециклиране на отпадъци за София, 10 машинни оператори за Перник, 21 продавач-консултанти за Перник, 20 общи работници за Перник, 10 заварчици също за Перник, 10 сътрудници социални дейности за Перник, 10 електромонтьори.

 Освен това, през отминалата седмица на трудовия пазар в Перник се търсеха още: лекари, фелдшери, бармани, готвачи в заведение за бързо хранене, салонни управители,  заготвители на активна маса, шлайфисти, електрозаварчици, охранител, оператори  на  преса,  бояджии промишлени изделия,  служители на гише в пощенска станция, шофьори на товарен автомобил, лаборанти, биолог, химик-аналитици, шофьори на автобус, общи работници,  главен счетоводител, началници-смяна, ветеринарен лекар,  оператори на робот, машинни оператори фармацефтични продукти, техници-механици, снабдител-доставчик, оператори на пътно-строителни машини, водачи на мотокари, работници за обслужване на спомагателни съоръжения, счетоводител, мърчандайзер продажби, пощенски раздавач, кранисти, дефектоскописти, мениджър екип, технически сътрудник, работници за спомагателна шивашка дейност, учител по БЕЛ, касиер на гише в пощенска станция, учител по компютърна техника и комуникации, обслужващ на бензиностанция, консултанти, касиери, санитари, главен експерт, куриер

През изминалата седмица на трудовия  пазар в региона преобладаваше търсенето на кадри за производството, а след тях и за обслужващите дейности. Практиката показва, че обикновено в зимния сезон свободните работни места намаляват. Въпреки това, в пернишки регион в този сезон пазарът е много мобилен. Доказателство за това е фактът, че  предлаганите свободни места ту се увеличават, ту намаляват, но въпреки това за зимен период те са сравнително много. В сравнение със същия период на миналата година, сега предлаганите свободни места за безработни висшисти са повече. Прави впечатление, че в средата на учебната година се търсят преподаватели.

И през миналата седмица се запазва тенденцията  хората със средно и по-ниско образование да имат по-големи шансове да си намерят работа. На тях Бюрото по труда в Перник предлага 224 свободни места и 17 за безработни висшисти.