Фестивалът „Сурова Брезник ’2023″ отново доказа, че традициите в брезнишко са живи

Фестивалът „Сурова Брезник ’2023″ отново доказа, че традициите в брезнишко са живи

Звън на сурвакарски хлопатари и звънци, страшни маски, внушителни ликове, музика и много настроение заляха центъра на Брезник, по време на  осемнадесетото издание на маскарадния фестивал „Сурова Брезник ’2023″, което се проведе вчера. След две годишно прекъсване, заради ковид пандемията, фестивалът събра 22 групи от Брезник и областта и 6 детски групи от община Брезник.

Гости на вълнуващото за общината събитие бяха: народните представители за региона от ПП ГЕРБ-СДС, Кирил Ананиев и Христина Георгиева, областният управител Людмил Веселинов и заместника му- Илинка Никифорова, заместник-кметът на Община Трън-Денислава Димитрова, Иван Тинков- председател на Общинския съвет в Брезник, представители на държавни и регионални институции, журналисти и много жители на община Брезник и гости от областта и страната.

Фестивалът беше официално открит от кмета на община Брезник Васил Узунов.

„Този празник е оцелял благодарение на сурвакарите, които с голяма обич започват подготовката за него от късна есен. Всеки от тях ревностно се грижи да предаде това вълшебство на децата и внуците си. Днес за осемнадесети път уникалното сурвакарско шествие ще премине по улиците на града, за да прогони злите сили, за да има богата реколта и здраве. Добре дошли на всички сурвакари. Днес ще видим и 6 детски сурвакарски групи. Благодаря на малките сурвакари за усилията и особения плам, с който се отдават на това уникално преживяване“, заяви кметът на Брезник.

Областният управител  Людмил Веселинов поздрави брезничани и гостите на града с празника. „Този обичай Сурова е поредното доказателство, че без вас той не може да се случи. Вие направихте обичаят Сурова част от не материалното културно наследство на ЮНЕСКО. Трябва да се гордеем с този обичай и с традициите си“, каза Веселинов.

Първи дефилираха малките сурвакари от детска сурвакарска група при Народно читалище „Иво войвода 1928“- село Долна Секирна. След това дефилето продължи с възрастната сурвакарска група на Долна Секирна и останалите участници във фестивала. На площада, пред читалището, можеха да се видят внушителни ликове, причудливи маски и запазени традиции както от брезнишко, така и от общини в региона като Перник, Радомир, Земен и Ковачевци. Общият брой на сурвакарите в тазгодишното издание на проявата е над 1000.

И въпреки че фестивалът нямаше конкурсен характер, всяка група се стремеше да представи по най-убедителен начин традициите и обичаите, присъщи за своето населено място. Общинската управа на Брезник беше подготвила награден фонд за участниците. Той предвиждаше участващи групи в дефилето да бъдат отличени с грамоти и предметни награди. Освен тях бяха предвидени и следните награди:

•Парична награда от 100 лева за всички участващи групи в дефилето;

•Парична награда за „Най-възрастен участник” – 50 лв.;

•Парична награда за „Най-малък участник” – 50  лв.

Наградата за най-малкия участник във фестивала получи 3-годишният Ники от сурвакарската група на брезнишкото село Сопица. Наградата за най-възрастен участник в тазгодишното издание на брезнишкия фестивал отиде при  80-годишния Георги Стоянов от сурвакарската група на село Сирищник-община Ковачевци.

Безспорно гвоздеят на фестивала беше тържественото запалване на фестивалния огън. Под звуците на сурвакарските звънци и възторжените викове на сурвакарите, небето над Брезник се озари от празничната заря, която още повече повдигна настроението на всички, дошли да съпреживеят магията наречена Сурва.

Маскарадният фестивал „Сурова Брезник ’2023″ още веднъж доказа, че традициите в брезнишко са живи и се предават от стари на млади.