Най-умният човек на света завърши в лудница

Най-умният човек на света завърши в лудница

Историята на живота на най-умния човек в света крие голяма агония, а Уилям Джеймс Сийдс е най-интелигентният човек, ходил на планетата.

В края на 19 век се ражда най-интелигентният човек, който някога е ходил на тази планета, и неговото име е Уилям Джеймс Сидис . Неговият IQ се оценява между 250 и 300, докато 100 е норма.

Роден в Ню Йорк през 1898 г., той става математик, полиглот, надарен писател и е дете чудо. Животът му обаче е агония и се смята, че виновни за съдбата му са родителите му.

Баща му беше уважаван психолог, имаше цели 4 дипломи от Харвардския университет, а майка му също беше лекар. Борис и Сара бяха много почтени и интелигентни, така че не е чудно, че и Уилям беше такъв. Въпреки това от ранна детска възраст родителите му очакваха твърде много от него.

Той обаче надмина очакванията на родителите си, като показа, че е много повече от обикновения човек, докато интелигентността му граничеше с лудост.

Друг интересен факт е, че той чете вестници едва на 18 месеца. Още на 6-годишна възраст Уилям говореше множество езици, като английски, френски, немски, руски, иврит, турски и арменски, и той измисли свой собствен език, който нарече Вандергуд (въпреки че не е ясно дали някога го е използвал като възрастен).

Виждайки потенциала му, родителите му искат да извлекат максимума от него, затова като дете той пише поезия и прави всичко, което е немислимо за другите деца. Още на 9-годишна възраст той е приет в Харвардския университет, но училището не му позволява да посещава уроци, докато не навърши 11 години.

Докато все още е студент през 1910 г., той е толкова напреднал, че изнася лекции в Харвардския математически клуб по невероятно сложната тема за четириизмерните тела. Лекцията беше почти неразбираема за повечето хора, но за тези, които я разбраха, урокът беше откровение.

Сидис завършва легендарното училище през 1914 г. Той е на 16 години и получава диплома по изкуствознание.

След като получи дипломата си, Уилям направи изявление, че иска да има перфектен начин на живот, който според него е самотен живот, и също така заяви, че никога няма да се ожени.

Славата, която спечели и той не я искаше, решението му се отрази и в натиска, който Уилям понесе от родителите си. Тъй като самият той бил уважаван и известен, бащата на Уилям искал да направи сина си звезда. За да постигне това, той започнал да прилага знанията си по психология върху сина си и страшно да го притиска и насилва.

Въпреки интелигентността на Уилям и факта, че той обичаше да учи като дете, когато порасна, мнението му се промени и той обвини за всичко баща си. Фактът, че когато Борис умира през 1923 г., Уилям отказва да дойде на погребението му показва колко ядосан е бил на баща си.

Най-интелигентният човек за две години в санаториум

Както обикновено правеха гениите, за да не изпъкват, Уилям работеше нископлатена и обикновена работа. Намерил се като помощник на свещеник, но хората все още го разпознавали, затова сменил и тази работа. През 1924 г. журналистите откриват, че Уилям извършва нископлатен физически труд, но този път хвалебствията за непокорния гений отсъстват – сега заглавията на вестниците се подиграват на бившето дете чудо и изтъкват, че Уилям вече не може да прави това, което може да прави като дете.

Това, разбира се, не беше вярно, както беше показано по-късно чрез многото безценни книги, които Уилям написа под различни фалшиви имена през живота си.

Въпреки че се опитва да живее нелегално, Уилям е арестуван през 1919 г. като участник в бурен протест в Бостън и осъден на 18 месеца затвор. Родителите обаче намерили начин да го освободят от затвора и вместо това затворили сина си в санаториум за две години.

Внезапна смърт

Уилям прекарва целия си живот напълно самотен и разсеян. Той се отчуждава от семейството си и започва да работи като машинист, за да свързва двата края.

Уилям Джеймс Сидис, човекът, който можеше да промени света, почина внезапно на 46-годишна възраст, поради мозъчен кръвоизлив, същото от което почина и баща му. /News2