Скочил е броят на болните от грип в пернишко, но са намалели заразените с варицела и COVID-19

Скочил е броят на болните от грип в пернишко, но са намалели заразените с варицела и COVID-19

Значително са се увеличили заболелите от остри респираторни заболявания и грип в областта през изминалата седмица. Регистрирани са 131 болни, при 79 за предходната седмица. Седмица. Заболеваемостта в региона през този период е била 187,30 %оо,  при средна за страната 184,97 %оо към 16.01.2023 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

Добрата новина е, че са намалели болните от заразни болести. През седмицата са установени 100 болни, при 110 за предходната.

По-малко са и новозаразените с  COVID-19 през този период. Регистрираните болни са 16, при 21 за предходната седмица. Болните са от общините Перник, Брезник, Радомир и Трън.

Радващото е, че е намалял и броят на заболелите от варицела през миналата седмица. Констатираните през този период болни са 76, при 86 за предходната седмица. Заболелите са  от община Перник във възрастовите групи от 0 до 33 г. и се лекуват  амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №8 „Изворче“ – Перник, ДГ Драгичево, VІІІ ОУ „Кракра Пернишки“ – Перник, ХІІ ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ –Перник, СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“, ДГ №4„Чуден свят“ – Перник, ДГ №6 „Българче“ – Перник, ДГ №9 „Калина Малини“ – Перник.

Над два пъти са се увеличили болните от скарлатина. Констатираните болни са 8, при 3 -ма за предходната седмица. Заболелите са деца на 4 ,5 и 9 години от Перник и село Дивотино.

От РЗИ увериха, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата здравните инспектори са извършили 33 проверки. От тях 10 с свързани със забраната за тютюнопушенето и 3 са по сигнали и жалби на институции и граждани.

И през изминалата седмица РЗИ е продължила мониторингът на питейни води в региона. Взети са 34 проби от различни населени места в региона, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.