Проф. Рачев разкри кога се завръща зимата, съвсем скоро сняг ще трупа …

Проф. Рачев разкри кога се завръща зимата, съвсем скоро сняг ще трупа …

В петък ще вали сняг в Западна България. Това каза пред bTV проф. Георги Рачев.

Според него, над 1200 метра ще има много сериозна снежна покривка.

Следващата седмица ще застудее и ще бъде доста влажно, каза още той.

 Днес се очаква най-много да духа вятър на подветрените склонове на планините – северните, североизточни склонове на планините, Предбалкана, Софийското поле, а този фьон понякога достига 35 метра в секунда, а това е 130 км в час., допълни още проф. Рачев.

Той уточни, че вчера са отчетен и доста топлинни рекорди:

„Летище София затвори, защото точно там едната от вълните, която обтича Витоша, удря странично самолета с повече от 15 метра в секунда и това не е позволено. Около 14 часа нещата придобиха друг характер и нямаше тези страшни ветрове.

В района на Монтана поривите на вятъра вчера достигнаха до 30 метра в секунда, много добре изразен средиземноморски циклон и в неговата челна периферия нахлува много топъл въздух“, обясни синоптикът.

„Няма сняг, няма влага в повърхностния слой на почвата, няма къде да отиде топлината, затова бяха отчетени доста рекорди. За конкретния ден може би ще има поне 20 рекорда. Иначе като абсолютни за януари бяха отбелязани 5 рекорда“, каза проф. Рачев и допълни, че е възможно днес да има подобрение на днешните рекорди.