В сряда оранжев код за 7 области, жълт – за останалите, ето какво ще б де времето следващите три дни

В сряда оранжев код за 7 области, жълт – за останалите, ето какво ще б де времето следващите три дни

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за днес, 18 януари, жълт и оранжев предупредителни кодове за силен вятър. Кодовете са в сила за всички области на страната.

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Областите, за които е в сила жълт код за силен вятър са:  Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, София град, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол.

Областите с оранжев код за силен вятър са: Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково и Кърджали.

През следващото денонощие ще остане ветровито, със силен южен вятър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от БТА.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи да се понижава.

Облачността ще бъде по-често значителна и на отделни места, главно от южната страна на планините, ще превали дъжд.

Остава топло, особено в Източна България и районите, разположени близо до северните склонове на планините. Минималните температури ще са предимно между 7° и 12°, максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София минимална – около 5°, максимална – около 15°.

Черно море

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна. Ще бъде ветровито с умерен, временно силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са 13°-18°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

Планините

Над планините ще бъде предимно облачно и на места ще има валежи от дъжд, над 1800 метра – от сняг. Ще бъде ветровито с бурен, по високите и открити части ураганен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около 0°.

Четвъртък

В четвъртък ще остане много ветровито, със силен, на места в Източна България и по северните склонове на планините – бурен. Ще бъде предимно облачно. В Западна България и планините ще има и валежи от дъжд, над 1800-2000 м – от сняг, в отделни райони ще са значителни по количество. Доста топло за втората половина от януари с минимални температури между 8° и 13° и максимални – между 15° и 20°.

Петък

В петък в цялата страна ще има валежи, повече по количество и на повече места ще са в Западна и Южна България. В западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, с него ще проникне студен въздух.

С понижението на температурите, по-късно през деня и в по-ниските планински райони и високите полета дъждът ще преминава в сняг.

В Източна България ще продължи да духа умерен и силен юг-югозападен вятър и там температурите ще останат над 10°, а валежите ще са слаби и на отделни места.