Възможността за предоговарянето на Плана за възстановяване, коментира в Перник народният представител Кирил Ананиев

„Въгледобивните предприятия да продължат да работят до 2038 г., като през този период се премине към плавно заместване с алтернативни мощности и преквалификация на работещите в сектора. Зад това предложение заставаме и ще го отстояваме“. Това отговори на въпрос на Днес и утре на пресконференция в Перник народният представител от коалиция ГЕРБ – СДС Кирил Ананиев.

Той заяви, че едно добро и успешно правителство би могло да предоговори условията, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, отчитайки конкретните потребности, възможности и условия на трите въглищни района – Перник, Кюстендил и Стара Загора. Според него, в сегашния вид на Плана за възстановяване и устойчивост не са взети предвид особеностите на всеки от трите региона в страната, в които има въгледобив и топлоелектрически централи на въглища.

Кирил Ананиев подчерта, че въглищните централи и техните производства са стратегически за нашата енергетика и не трябва да се допуска от износител на електроенергия страната ни да се превърне във вносител. Според него със затварянето на старите мощности ще бъдат поставени под риск работата и бъдещето на хората в област Перник, а заедно с това –  и икономиката на региона. Той каза още, че намаляването с 40% на емисиите от електропроизводство до 2025 г. ще доведе до тежки последици и голям брой съкращения. Той заяви, че предложението въглищните централи да работят сезонно е невъзможно, според специалисти от сектора.

„Ние не сме против прехода към нисковъглеродна икономика, но това трябва да става поетапно, с осигуряване на заместващи алтернативни мощности и създаването на програми за развитие на бизнес средата на територията на регионите. В момента нашите въглищни централи реализират проекти за преминаване на екологично гориво. За финализирането им, обаче е необходимо време“, добави Ананиев.

Депутатите от ГЕРБ-СДС в Перник- Кирил Ананиев и Христина Георгиева