Радомир чака гости за „Тайнството на Сурва“

Радомир чака гости за „Тайнството на Сурва“

Двадесети сурвакарски преглед „Тайнството на Сурва“ ще се проведе на 21 януари в Радомир, съобщиха от общината. Празникът ще започне в 11:00 ч. с изложба на традиционни зимни ястия. Гозби в центъра на града ще подредят 11 читалища от общината и обитателите на Дома за възрастни хора. Храната ще се раздава на гостите на проявата.

В 12:00 ч. ще бъде даден старт на сурвакарските дефилета на централния площад „Свобода“. Местните носители на традицията ще се представят в 14 групи, три от които изцяло детски. Сред участниците в прегледа ще бъдат и гостуващи сурвакарски групи от ковачевските села Лобош, Елов дол и гр. Батановци.

Най-добре представилата се група ще бъде отличена с плакет. С приз ще бъде удостоен и колективът, подготвил най-оригиналната трапеза в кулинарната изложба.

Всички групи, които ще вземат участие в празничната проява, ще получат парична награда. На най-добре представилата обреден ритуал сурвакарска група ще бъде връчен плакет.

Сурвакарският преглед в Радомир се провежда традиционно седмица преди Международния фестивал на маскарадните игри в Перник. Заради пандемията последните две години празникът бе отменен.