Вдигнаха пенсиите със запор, започна изплащането им

Вдигнаха пенсиите със запор, започна изплащането им

Пенсиите, върху които са наложени запори от държавен и частен съдебен изпълнител или публичен изпълнител към Националната агенция за приходите, ще бъдат изплатени след 11 януари.  Става въпрос за около 5500 пенсии, поясниха от НОИ. Запорирани са пенсии за близо 700 000 лева

По информация от ТД на НОИ-Перник, времето до изплащането им е използвано, за да се изчислят удръжките от пенсиите в съответствие с новата минимална работна заплата, която вече е 780 лева.

Плащането на сумите става по обичайния начин – с пенсионен запис чрез пощите или превод по банковата сметка, в зависимост от избора, който е предпочел пенсионерът.

От НОИ поясниха, че това, колко ще бъдат парите, върху които се налага запор, зависи от минималната работна заплата. По закон пенсиите, които са под минималната заплата, не могат да бъдат запорирани заради дългове. Ако те се изплащат по банкова сметка, банките са длъжни да разрешат на длъжника да изтегли до 780 лв. за месец.

Ограничението обаче не важи в случаите, когато от пенсиите трябва да се удържат задължения за издръжка.

Пенсионерите, чиито пенсии са запорирани и са над 780 лева, вече ще получават по-голяма сума. Онези, които вземат до 780 лева, ще избегнат запора. Всичко това ще се случи благодарение на вдигането на минималната заплата. Така пенсиите със запор на практика стават по-високи.