„Топлофикация Перник“: Уредите с дистанционен отчет трябва да са одобрени от топлинния счетоводител

„Топлофикация Перник“: Уредите с дистанционен отчет трябва да са одобрени от топлинния счетоводител

„С въвеждането на 100% реален месечен отчет в една сграда или вход се преустановява издаването на прогнозни и изравнителни сметки.  При този вид отчет, клиентите получават сметки за реално консумираната топлинна енергия за месеца. Монтажът на новите устройства е задължително според закона“. Така отговори на въпроса- могат ли да бъдат избегнати прогнозните сметки за парното инж. Чавдар Стойнев изпълнителен директор на „Топлофикация Перник“.

Той обясни, че клиентите, които все още не са направили крачката към подмяната на измервателните уреди с модерните с възможност за снемане на показанията от разстояние, трябва да го направят най-късно до 1.01.2027 г.

„В случай на появила се техническа неизправност или изтекла метрологична проверка, потребителите задължително трябва да монтират уреди с дистанционен отчет“, подчерта инж. Стойнев. Той направи уточнение, че новите измервателни уреди трябва да са одобрени от фирмата, която извършва дяловото разпределение в съответната сграда.

Сред най-големите предимства на модерните устройства инж. Стойнев изтъкна отпадането на посещенията на инкасаторите за извършване на отчет. Според него, особено по време на здравни кризи като пандемията, ограничаването  на посещенията у дома от външни лица е препоръчително. Не е за подценяване и фактът, че не се налага потребителите да губят време, за да осигурят достъп на инкасаторите за отчет на уредите.

Изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ подчерта, че уредите с дистанционен отчет гарантират коректно и точно разпределяне на топлинната енергия в етажната собственост. 

На въпрос как клиентите могат да инсталират дистанционни уреди за дялово разпределение, изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ обясни, че е необходимо да бъде свикано Общо събрание на етажната собственост. На него 2/3 от живущите трябва да са съгласни сградата да премине към дистанционната форма на отчет и да се подпишат под протокола от събранието. Този протокол трябва да бъде предаден и входиран във фирмата за топлинно счетоводство.

Инж. Чавдар Стойнев напомни, че освен производство на топлинна и електрическа енергия „Топлофикация Перник“ извършва и услугата дялово разпределение. „Дружеството предлага на всички свои абонати уреди за дялово разпределение и водомери с дистанционен отчет на доставни цени в т.ч. топлинни разпределители, апартаментни топломери и водомери за топла вода.“, заяви инж. Стойнев. Той допълни, че всички клиенти, които ползват услугите за дялово разпределение на топлинната енергия на „Топлофикация Перник“, вече използват модерните уреди за отчет и са се убедили в предимствата им.