Изложба „Изкуството на маската” в Двореца

Изложба „Изкуството на маската” в Двореца

„Изкуството на маската” е наречена изложбата, която бе открита вчера в Двореца на културата. Тя е подредена във Фоайето на първия етаж и посетителите могат да видят дванадесет маски, изработени от майстори от селата Гигинци, Брезнишко и Витановци, Пернишко. Изделията са създадени в специална работилница за сурвакарски маски. Освен маските, изложбата показва и богат снимков материал за Сурва.

Изложбата „Изкуството на маската” и създадената работилница за маски се реализират по проект „Съхраняване и популяризиране на нематериалното културно наследство“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG. Водещ партньор в проекта е фондация „Нишвил“ от Сърбия – организатор на едноименния международен джаз фестивал. Дейностите от българска страна ще бъдат изпълнявани от СНЦ „Локално наследство“.

Изложбата на сурвакарски маски в Двореца след това ще бъде представена и по време на джаз фестивала в Ниш през август с участието на сурвакари от регион Перник.

Още едно събитие по проекта, насочен към популяризиране на културно-историческото наследство на трансграничния регион България – Сърбия, ще се проведе този месец в Перник. Това е джаз-фолк концерт с изпълнители от България и Сърбия, който ще бъде представен пред пернишка публика на 20 януари. Двадесет фолклорни песни от двата гранични региона ще прозвучат в нов джаз аранжимент, разработен от утвърдени музиканти и специалисти. Музикалното събитие също ще бъде включено в програмата на джаз фестивала в Ниш през тази година, казаха още от СНЦ „Локално наследство“.