Драстично са се увеличили болните от заразни болести и грип в пернишко, алармират от РЗИ

Драстично са се увеличили болните от заразни болести и грип в пернишко, алармират от РЗИ

Приблизително четири пъти са се увеличили заболелите от остри респираторни заболявания и грип в региона. Регистрираните болни за миналата седмица са 79, при 22-ма за предходната. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.  През този период заболеваемостта в региона е била  112,95 %оо, при средна за страната 118,01 %оо към 08.01.2023 г.

Значително са се увеличили и болните от заразни болести в региона през изминалата седмица. Констатирани са 110 заболели, при 78 за предходната седмица.

След като малко понамаляха болните от варицела, то през отминалата седмица техният брой отново се увеличи чувствително. Регистрирани са 86 болни, при 63 за предходната седмица. Заболелите са на възраст от 3 до 28 години от община Перник и се лекуват амбулаторно, от личните си лекари. Засегнати  от варицела са колективите на: ДГ №11 „Знаме на мира“ – Перник, ДГ Драгичево, 7 ОУ „Г.С. Раковски“ – Перник, ХІ ОУ „Елин Пелин“ – Перник, СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“- Перник, ДГ „Пролет“ – Перник, ДГ №6 „Българче“ – Перник, ДГ №9 „Калина Малини“ – Перник.

Незначително са се повишили през седмицата и заразените с COVID-19. Установени са 21 заболели, при 14 за предходната седмица. Новозаразените са от общините Перник, Брезник, Радомир и Трън.

Леко са се увеличили и болните от скарлатина. През периода са регистрирани 3-ма болни, при 1 през предходната седмица. Заболелите са деца от  Перник и село Дивотино.

От РЗИ увериха, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата здравните инспектори са извършили 7 проверки, от които 1 е по жалба на гражданин. Издадено е 1 предписание за отстраняване на нарушения.

През изминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 36 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.