Сензационно: 94 милиарда долара са минали през БГ криптобанката NEXO, разследвана за престъпна дейност

Сензационно: 94 милиарда долара са минали през БГ криптобанката NEXO, разследвана за престъпна дейност

Прокуратурата и МВР влязоха в офиси на столична фирма. Акцията се провежда на бул. „Никола Вапцаров“ 16 и ул. „Хенрик Ибсен“.

В София се провеждат активни действия по разследването с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката NEXO, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тази криптобанка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалути. Основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност се извършва от България.

Криптобанката действа чрез множество регистрирани търговски дружества, а по-голямата част от тях представляват пощенски кутии т. е. кухи фирми, обясни тя.

Над 300 души работят по мащабната акция.

Разследват се организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами.

За последните 5 години като оборот през платформата са преминали над 94 млрд. долара, съобщи Милева.

Установено е и са събрани доказателства, че клиент на платформата е човек, официално обявен, че финансира терористични актове.

 Фирмата е собственост на български граждани. Те е търгувала с криптовалута във Великобритания, Швейцария, САЩ и известни офшорни дестинации, информира Нова телевизия.