Над 3000 работещи в централи и мини в страната протестираха в защита на енергетиката ни, сред тях имаше и перничани

Над 3000 работещи в централи и мини в страната протестираха в защита на енергетиката ни, сред тях имаше и перничани

Три автобуса с  над 140 работещи в „Топлофикация Перник“ се включиха днес в протеста под надслов -„Да защитим енергийната сигурност на страната”, чийто организатори са синдикалните организации у нас. Това информираха представители на синдикатите в „Топлофикация Перник“. Според тях, хората защитавали не само работните си места, но и оцеляването на родната ни енергетика. Недоволството е във връзка с поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии спрямо нивата им през 2019 г.

Протестиращите искаха Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с Еврокомисията за отмяна на този ангажимент. Те настояваха парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. Пред медиите, протестиращите изразиха безпокойството си, че може да останат без работа. Те се заканиха, че ако не бъдат чути, ще си търсят правата и настояха за срещи с депутатите. 

За всеобщо учудване, депутати от различни политически партии отидоха при протестиращите на площада, които им дадоха по един фенер, за да не са на тъмно.