Инж. Чавдар Стойнев: Трансформацията на ключови централи не може да бъде оставена на случайността

Инж. Чавдар Стойнев: Трансформацията на ключови централи не може да бъде оставена на случайността

Директорът на „Топлофикация Перник“, инж. Чавдар Стойчев, пред Днес и утре

-Всички се обединиха около това, че промяната в поетите ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост е крайно необходима. Вие също апелирахте за такава. Смятате ли, че ще се случи?

-Предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост е крайно необходимо и аз се радвам, че има такава обществена нагласа, но това е недостатъчно. Ако експертите не седнат на масата да очертаят националната стратегия в новата ситуация, то какво ще следва от тази промяна? Вече няма пълнолетен български гражданин, който да не навлезе в темата и да не му стана ясно, че българската енергетика без въглищни мощности е обречена. Това обаче далеч не изчерпва темата, защото трансформацията на икономиката към въглеродна неутралност също е ключова политика, около която сме обединени.

-Въглищна икономика и въглеродна неутралност не са ли противоречащи си цели? Какво трябва да направим тогава?

-Това е така без ясна национална енергийна стратегия. Вижте регионите – Перник r Кюстендил, например. В тях работят две важни енергийни предприятия – „ТЕЦ Бобов дол“ и „Топлофикация Перник“. Едното е важно като балансьор на Западна България, другото обрича един град не само да остане на студено, но и на тъмно. Много пъти сме обяснявали, че електропреносната система на Перник няма да издържи, ако хората минат на отопление с електрическа енергия, дори цената да не е фактор. На практика всичко това означава, че трансформацията на тези две предприятия трябва да е национален приоритет. Ние се мъчим с инвестиции в газови когенерации, като сме още много далеч от постигане на капацитети, които да заменят изцяло въглищата с природен газ. „ТЕЦ Бобов дол“ също започна работа по много амбициозна инвестиционна програма. Сами разбирате обаче, че това е оставено на желанието на тези две предприятия и на това ще намерят ли достатъчно сили за тази трансформация. Трансформация на толкова ключови централи оставена на случайността е знак за отсъствие на държавна политика.

-Какво, според Вас, трябва да се направи в тази посока?

-Дългосрочното решение ще бъде устойчиво само с регионалните карти обединени в националния пъзел на енергийната ни стратегия. С необмислено решение за закриване на въглищната енергетика и оставяне на трансформацията да се случва според волята на собственика на една или друга централа застрашаваме и енергийната си сигурност, и икономиката си. Зеленият път, по който тръгна Европа, отдавна не е пожелателен, но виждате, че държавите се развиват с различна скорост в рамките на тази общност. От това как ще решим трансформацията зависят и последните ни възможности за устойчивост. Каквото и да си говорим с внос на електроенергия не можем да имаме устойчиво и конкурентоспособно производство в никоя област. Без енергийна политика, дори не бихме могли да говорим за скорост, на която се движи икономиката на страната.

– На какво се надявате?

– На разумна национална политика, базирана на огромния масив знания, който имат българските експерти. Безработицата след закриване на централите е заплаха, но по-сериозните последствия са удара върху цялата икономика. Смятам, че в България има много опитни енергетици. Вече се наблюдават интереси върху българските централи от чужди инвеститори. Включването на централите в приоритетна национална рамка ще отвори още по- широко вратата за възможностите за трансформация.  Ако трансформацията на въглищните централи е национална цел, сигурен съм, че път ще се намери. В противен случай ще изобилстват пречките и ще подкопаем и последния стълб на българската икономика.

-Обявихте, че това е първото лято, в което „Топлофикация Перник“ ще работи изцяло на природен газ.

– Да така е и това е нашата малка стъпка в процеса на трансформация. Да не забравяме обаче, че освен работата ни за чиста околна среда, нашата цел е да предлагаме и конкурентен продукт. Ако цената на синьото гориво е достъпна, ако не се окаже, че има нова криза,  ние ще имаме тази възможност, защото процентът на природния газ в микса е достатъчен перничани да имат топла вода, произведена по чист способ, но се надявам тя да бъде и на достъпна цена.