„Възраждане“ стартира подписка за провеждане на референдум за запазване на българския лев

„Възраждане“ стартира подписка за провеждане на референдум за запазване на българския лев

Партия „Възраждане“ обяви стартирането на кампания за събирането на подписи за провеждането на референдум за запазване на българския лев, срещу влизането на страната в еврозоната. Това обяви на нарочна пресконференция в Перник народният представител от региона Димо Дренчев.  На нея присъстваха още: Симеон Йонев – заместник-председател на ПП „Възраждане“ – Перник, Румен Ваташки и други.

„Въпреки че България на отговаря на критериите за влизане в еврозоната, те бяха променени съвсем скоро. Освен това, според гуверньора на БНБ, ще бъдат направени изключения за България, само и само да влезе в еврозоната. Очаква се това да стане през 2024 г. Има създаден инициативен комитет от граждански организации, които възнамеряват днес, в София, официално да стартират кампанията по събирането на подписи за организиране на референдум. Това е една много трудна задача. За да бъде задължителен референдумът е необходимо да бъдат събрани 400 000 подписа. Всичките ни опити като политическа партия да организираме насрочването на референдум по политически път, се оказаха безуспешни. Дори поискахме от президента Радев да насрочи референдум, но той отказа. Така че единственият вариант, който остава е събирането на подписи. Срокът за събирането им е три месеца. Ще положим всички усилия в началото на пролетта да съберем необходимите подписи. Основната тежест по организирането на тази мащабна кампания ще изнесат нашите структури. За нас ще е добре дошла помощта на всеки, който смята, че все още не е дошло времето България да влезе в еврозоната“, заяви народният представител Димо Дренчев.

Той поясни, че процедурата ще започне веднага след официалното стартиране на инициативата, което ще стане днес- 11 януари. В кампанията освен симпатизанти на „Възраждане“, ще се включат и представители на Инициативния комитет за защита на българския лев, който бе учреден през ноември миналата година.

Дренчев уточни, че местната структура на партията в Перник ще има няколко мобилни пункта на открито в централната част на града по време на тридневния Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който ще се проведе в края на януари. Организация по събиране на подписи ще бъде направена и в останалите общини от областта.

Дренчев допълни, че партия „Възраждане“ отдавна работи за запазването на националната ни валута. Според него, влизането на страната в еврозоната би довело до загуба на монетарния й суверенитет, инфлация, нестабилност в банковата ни система и др. „На  фона на нашите си проблеми, ние ще бъдем принудени да оказваме финансова подкрепа на държави, които са изпаднали в тежка финансова криза, което ще усложни още повече нашето състояние и ще влоши сериозно стандарта на живот у нас“, подчерта народният представител.