Демократична България –Перник  поиска оставката на областния управител

Демократична България –Перник  поиска оставката на областния управител

„Демократична България – Перник“ изпрати гневно писмо до областния управител. Поводът за гнева на политическата структура е извършвания ремонт на сградата на Минната дирекция, който не е съгласуван с Министерството на културата; поставянето на картини, които нямат нищо общо с историята на града и вкарването на кон в сграда със статут на национален паметник на културата. В писмото се настоява за оставката на областния управител. Предлагаме ви писмото без каквато и да е редакторска намеса.

Ето какво пише в писмото:

„Уважаеми съграждани,

В последните няколко дни с безпокойство наблюдаваме случващите се дейности в сградата на Минна дирекция (архитектурен паметник на културата). Един „човек на изкуството“ в качеството си на представител на държавата и съответно собственик се разпорежда като велможа със светинята на града ни и твори безумие след безумие. Заемайки поста Областен управител въпросния господин е решил, че е над всичко и всички, и единствено и само той е компетентен относно визията и бъдещото на сградата. Искаме да припомним, че когато се събираше подписката от гражданите за прехвърлянето на собствеността на Минна дирекция на държавата или общината се прокламираше как емблематичната сграда ще бъде обществена и всеки ще може да я посети и разгледа. След придобиването и обаче нещата взеха друго измерение и сградата (и по-точно знаковите помещения /кабинети) се разпарчетосват между Областна и Общинска администрация и Общински съвет. Възмутителното в случая е, че никъде публично това не бе дискутирано с обществеността ни. Всичко се случва тихомълком. Получава се парадоксът „Стани за да седна“. Предварителните изявления, че управата на града и областта ще ползва сградата за представителни нужди са в миналото. Дотук добре да речем, но има още някои действия за които се дължат незабавни отговори пред обществеността ни :

Минна дирекция

Кое налагаше скоростното разваляне на музейната експозиция в дирекцията и преустройството на залата? Тя бе оцеляла дори при предишния собственик. Съгласувано ли е всичко това с Министерство на културата? Към настоящия момент не е, а всякакви преустройства би следвало да бъдат съгласувани.

Защо и кой Ви даде право да вземате експонати от музейната експозиция за да украсявате бъдещия си кабинет в сградата? И това предишния собственик не си го бе позволил. Тук въпросът опира до морал.

Защо сложихте картината „Харамии“ (която несъмнено е прекрасна) на стълбището? Какво общо имат беломорските харамии (в превод разбойници) с града, областта и мините? Кой Ви разреши да извършите закрепването и върху розовия италиански мрамор? Питаме, защото смятаме, че и за това трябва да има предписание, а Вие нямате, което отново е нарушаване на законите в държавата. Защо не сложихте икона на Св. Иван Рилски, покровителя на града ни (която впрочем винаги е стояла там) за да може като идвате на работа всеки ден да я виждате и да Ви подсеща, че трябва да работите за благото на града и областта? Тук въпросът опира до някои други качества които са личностни.

Защо осквернихте най-емблематичната ни сграда, вкарвайки кон в нея? Такава пошлост никой досега не си е позволявал още от времето на нейното откриване до Вас. Защо не го качихте в кабинета си, например? В местна медия по този повод твърдите, че изкуството изисква жертви. Добре, че не сте собственик на религиозен храм, вероятно и там бихте допуснали расовия жребец от клипа. Как човек на изкуството (за какъвто претендирате, че сте) може да позволи заснемането на такъв клип в Минна дирекция? Отговорите са два. Или въпросният човек  живее с някакви абсурдни свои разбирания за изкуство и култура,  или няма нищо общо с тях, а само претендира с това.

И последния, но най-важен въпрос. Кой Ви разреши да извършвате вътрешни ремонти дейности в Минна дирекция? Това буди най-голямо безпокойство, защото към настоящия момент такова разрешение и съгласуване няма и доколкото знаем и не е подаван проект за съгласуване към компетентните органи в Министерство на културата, както и няма издадени предписания от тях. Явно всичко се извършва по Ваше усмотрение и задоволявайки естетическите Ви прищевки. Това обаче е грубо нарушение на законите в Република България. Не, че сградата не крещи за ремонт, но като Областен управител и съответно представител на държавата би следвало да следите за прилагането на закона и законовите процедури при ремонтните дейности, а не да ги нарушавате с мисълта за недосегаемост.

След изказаното дотук ние от Демократична България Перник  смятаме за най-правилно и морално от  страна на Областния управител да подаде незабавно оставката си! Като граждани на Република България  и жители на гр. Перник не можем да приемем за нормално потъпкването на законите и нормативните разпоредби в държавата, както и едноличните гаври с емблематичната за града ни сграда.“