За всички нас единствения враг е престъпността, заяви Главният прокурор в Перник

За всички нас единствения враг е престъпността, заяви Главният прокурор в Перник

„За всички нас- прокурори, съдии и полиция общият враг е престъпността“. Това заяви главният прокурор на Републиката- Иван Гешев, на импровизиран брифинг в Перник.

Главният прокурор Иван Гешев дойде в Перник, за да се срещне с ученици от ГПЧЕ „Симеон Радев“. Срещата е част инициативата на Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите – „Правосъдие в бъдещето“. Заедно с него на срещата бяха представители на прокуратурата в Перник и кметът на община Перник Станислав Владимиров, говорителят на прокуратурата Сийка Милева, прокурорите Гергана Савова-Малиновска и Александър Манов и следователят от НСС Петко Петков.  „Поредицата от срещи с ученици в цялата страна се организира в памет на покойния доц. Антоний Гълъбов, който споделяше мнението, че е време съдебната власт да влезе в българското училище“, каза Иван Гешев. Той добави, че според изследванията на доц. Гълъбов над 70% от българските граждани заявяват, че не са чели Конституцията, но знаят правата и задълженията си. „Затова целта на тази срещи е да знаете как функционира съдебната власт и какви са вашите реални граждански права и задължения“, каза още Главният прокурор.  Той добави, че докато не разберем, че трябва всички да спазваме правилата, няма как да стигнем до тази справедливост, която самите ние искаме.

В разговора си с учениците Иван Гешев отговори на много въпроси свързани с работата на прокуратурата, взаимодействието й с местната власт и институциите и много други, закриването на специализираната прокуратура, причините за спирането на българското членство в Шенген и много други. „Голяма част от нашето общество не познава своите права. Хората често се срещат с казуси, които ги обезверяват, защото не познават в детайли правата си. Затова приветствам такива срещи с млади хора и се радвам, че Перник е част от инициативата“, каза кметът Станислав Владимиров. Той добави, че именно младите хора са тези, които ще трябва да градят България в бъдеще и затова е нужно те да бъдат не само образовани, но и добре информирани