18-годишният студент Евгени, извади богоявленския кръст в Перник

18-годишният студент Евгени, извади богоявленския кръст в Перник

18 годишният Евгени Бориславов извади богоявленския кръст от водите на езерото в градския парк. Ритуалът за ваденето на кръста в Перник, към който и тази година имаше голям интерес бе проведен за трети път по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Иван Рилски“ и с подкрепата на Община Перник. Предстоятелят на храма отец Людмил извърши празничен водосвет за здраве от отец Людмил. Той поздрави перничани с празника и пожела на всички здраве и благоденствие.

„И друг път съм участвал, но за първи път вадя кръста. Водата беше много студена, но съм щастлив, че и тази година успях да се включа в ритуала“, каза Евгени. Той живее в кв.“Калкас“ и в момента е студент в Лесотехническия университет в София. Евгени пожела на всички перничани здраве, благополучие и успехи през новата година. Заедно с него в езерото в парка скочиха още дванадесет смелчаци.

Зам.-кметът инж. Мирослав Стоицев и секретарят на община Перник Мартин Жлябинков поздравиха Евгени и му подариха икона на закрилника на Перник  Свети Иван Рилски.

Стотици перничани дойдоха, за да видят изваждането на богоявленския кръст.

Празникът започна с литийно шествие, което премина през площада, под звуците на Духовия оркестър.