Средиземноморски циклон обръща пролетното време до дни

Средиземноморски циклон обръща пролетното време до дни

„Вървим към по-топли сезони. Наблюдава се тенденция зимата да закъснява, но да продължава по-дълго и да имаме сняг по-продължително време“. Това заяви пред БНР Анастасия Стойчева от НИМХ.

Посрещнахме годината с доста по-високи температури от нормалните за януари. Имахме 20 градуса в края на декември и началото на януари, но сме далече от абсолютния рекорд от 28 градуса, посочи тя. Рекордът за ниски температури пък е -38.3 през 1947 г.

Зачестиха годините, в които имаме температури по-високи от климатичните норми, каза метеорологът, но добави: „Нищо чудно в един момент да се стигне и до много ниски температури“.

По думите й характерът на зимата се определя от януари.

Анастасия Стойчева очаква в началото на второто десетдневие на месеца увеличаване на вероятността за валежи:

„С това плавно понижение на температурите оттук нататък – най-вероятно ще влезем в по-зимни синоптични процеси“.

Валежите, които очакваме, са свързани с преминаване на средиземноморски циклон, посочи метеорологът и добави, че засега изглежда, че валежите в повечето райони ще са от дъжд, но във високите котловинни полета, в предбалкана и планините валежите ще преминават в сняг.

„Още във второто десетдневие на януари ще е първата по-съществена обстановка, при която ще навали сняг в планината, при това ще се образува снежна покривка над 30-50 см. дори в по-ниската планинска част. Много е вероятно във високата част на планините снегът да достигне 70 – 80 см., тъй като очакваме значителни валежи. След тази обстановка в началото на второто десетдневие се запазват условията да има валежи. В повечето случаи в равнинната част те ще са от дъжд, но със застудявания ще има и валежи от сняг в планините. Скиорите ще могат да упражняват любимия си спорт“.

Аномални застудявания не очакваме, категорична бе Анастасия Стойчева. По думите й ще се движим по ръба на нормалните температури за януари. За София средно денонощната температура за тази част на януари е около 0 градуса, а сега е с 4-7 градуса нагоре от климатичната норма.

Според нея не отиваме към тропичен климат. Имаме по-ясно изразена тенденция към периоди със засушавания и периоди с по-интензивни валежи, подчерта тя.

Стойчева отбеляза още, че трябва да сме внимателни с това – как работим с природата. Тази масова сеч на гори и урбанизацията няма как да не оказва влияние на метеорологичното време, подчерта тя. По думите й обаче това не трябва да се бърка с климата:

„Промените в климата не стават толкова бързо. Самата природа така нагласява процесите, че да може фауната, флората и хората да се приспособяват към новия или малко по-различен климат. /…/ Не бива да си мислим, че ние не оказваме влияние върху него, но с елементарни действия можем да подпомагаме природата около нас да се чувства така, че да не стигаме до това ние да усещаме нейните резки промени. Хубаво е да отбелязваме всички промени около нас, без това да внася допълнителен натиск и смут върху собствените мисли как да се грижим за природата“.